Tygodniowy jadłospis #2

Poprzedni jadłospis (klik), ku mej wielkiej uciesze, spotkał się z dużym zainteresowaniem z Waszej strony.  W tym tygodniu przygotowałam dla Was kolejny. Mam nadzieję, że również przypadnie Wam do gustu.

Pamiętajcie, że po indywidualny jadłospis dopasowany do Twoich potrzeb warto wybrać się do dobrego dietetyka. W Gorzowie Wlkp. polecam wybrać się do Dietetyk Joanna Maćkowska 

Tygodniowy Jadłospis #2

Posiłki Dzień I  Dzień II  Dzień III  Dzień IV  Dzień V  Dzień VI  Dzień VII
śniadanie Babeczki Warzywne  Jajecznica na szynce Płatki owsiane z owocami, polane jogurtem naturalnym Naleśniki np bezglutenowe z owocami Naleśniki np bezglutenowe z owocami Kanapki z pastą z awokado, jajkiem na twardo i papryką Jajecznica na maśle
II śniadanie Koktajl Smoothie
(wersja III)
Smoothie
(wersja IV)
Sałatka Koktajl Ciasteczka owsiane Sałatka
obiad Krupnik Krupnik Sajgonki Gołąbki z ryżem jaśminowym Ryba w sosie cytrynowym
lub porowym
+ pieczone bataty
Makaron ze szpinakiem Rosół Risotto
przekąska Placuszki kokosowe-ryżowe Placuszki kokosowe-ryżowe Koktajl Koktajl Sałatka owocowa Sałatka owocowa Ciasteczka owsiane
kolacja Sałatka z serkiem kozim, kurczakiem gotowanym (z zupy) Kanapki z serkiem kozim i wędzonym pstrągiem Kanapki z serkiem kozim i wędzonym pstrągiem Makaron z cukinią lub mięsem mielonym w sosie pomidorow.  Wafle ryżowe lub kukurydziane z awokado i kiełkami Wafle ryżowe lub kukurydziane z awokado i kiełkami Makaron orkiszowy lub ryżowy z pesto i parmeza-
nem

Jadłospis ułożony jest w taki sposób aby uniknąć marnowania jedzenia i produktów.

Lista zakupów:

  • ulubione owoce do sałatek, koktajli, smoothie, naleśników
  • awokado
  • Warzywa: włoszczyzna(x2) do zup, papryka, kapusta na gołąbki, szpinak (może być mrożony), bataty, cukinia, kiełki, szalotka, mix sałat (do sałatek),
  • jajka
  • płatki owsiane
  • jogurt naturalny
  • mleko
  • mleko kokosowe
  • na mojej liście znajdują się również mleka roślinne (migdałowe, ryżowe, kokosowe)-można zrobić je samemu dysponując odpowiednią ilością czasu, przy zakupie warto zwrócić uwagę na skład mleka – im krótszy tym lepszy. unikajmy polepszaczy smaku, gumy guar, arabskiej itd.
  • mąka (potrzebna do naleśników (np. pszenna) oraz do placuszków kokosowo-ryżowych (mąka kokosowa i ryżowa) Można zostać przy mące pszennej i zrobić np racuchy.
  • pieczywo
  • masło
  • passata pomidorowa
  • kasza (do zupy)
  • ryż jaśminowy
  • ryż risotto
  • makarony:  do dania z sosem pomidorowym (np. spaghetti) i do dania z pesto (np. penne)
  • olej kokosowy
  • ser kozi
  • mięso do zup (np porcje rosołowe)
  • filet z piersi kurczaka lub indyka (zagotowując kawałek w zupie dodaję go później do sałatki, poza tym potrzebny będzie również do sajgonek, gołąbków* i do risotto)
  • ryba do pieczenia
  • wędzony pstrąg
  • wafle ryżowe lub kukurydziane
  • pesto
  • parmezan
  • papier ryżowy do sajgonek
  • ulubione przyprawy
  • sos sojowy lub teriyaki (do sajgonek)
  • słodki sos chili (do sajgonek i gołąbków; gołąbki mogą być też z sosem pomidorowym)

*Nie używam wieprzowiny; fileta z indyka mielimy i dodajemy do większości dań a wśród nich gołąbki, sajgonki, risotto, pęczotto, dania makaronowe typu spaghetti, penne, itd.,itp.)

Wiele przepisów na powyższe dania (i nie tylko) znajdziecie w kategorii KULINARIA

Dla ułatwienia poszukiwań linki do przepisów poniżej:

Babeczki warzywne

Bezglutenowe naleśniki

Koktajl 

Smoothie

Ciasteczka owsiane

Sajgonki

Risotto

Placuszki kokosowo-ryżowe

Smacznego 😉

Jeśli podoba Wam się ten wpis, będzie mi miło jeśli dacie znać w komentarzach. Nie bójcie się udostępnić tego posta znajomym na Facebooku lub Instagramie.

 

 

14 komentarzy

  • Agnieszka napiórkowska

    luty 05, 02 2017 04:31:50

    Super jest ???????????? różnorodne, składniki na każdą kieszeń i dostępne w sklepach. Screen zrobiony ???????????? dziękuję i czekam na more more ????????????

    • Gosia Kacprowska

      luty 06, 02 2017 03:13:07

      Nawet nie wiesz jak się cieszę. Widzę po Twoich komentarzach na fb, że wytrwale czekasz na te wpisy. Dołożę wszelkich starań by pojawiały się co drugi poniedziałek (ale możesz zaglądać już w niedzielę – tak jak wczoraj) Pięknego dnia i smacznego tygodnia. Ps. w następnym jadłospisie kolejne nowości 😉 a tymczasem nadrabiam z przepisami. Pozdrawiam Cię serdecznie

  • Asia

    luty 05, 02 2017 04:33:55

    Wszystko wygląda smakowicie! Czas zabrać się za smaczną i zdrową dietę.
    Gosiu Twoje przepisy są proste i pokazujesz, że gotowanie może być przyjemnością 🙂
    Podeślij proszę przepis na babeczki warzywne! Dzieci na pewno chętnie ich spróbują!

    • Gosia Kacprowska

      luty 06, 02 2017 03:16:24

      Dziękuję Asiu :*
      Dobra dieta jest na wagę złota! Na szczęście jestem pod dobrymi skrzydłami mojej wspaniałej Pani Dietetyk <3
      Przepis na babeczki za moment pojawi się w kategorii kulinaria 🙂
      Smacznego

  • Malwina

    luty 07, 02 2017 04:11:42

    Gosiu wszystko wygląda przepysznie 🙂 Proszę o przepis na pastę z awokado bo mnie strasznie kusi :):)
    Pozdrawiam

    • Gosia Kacprowska

      luty 09, 02 2017 01:03:07

      Dziękuję!
      Postaram się dodać w najbliższym czasie plus kilka ciekawych informacji.

  • dorcia

    luty 07, 02 2017 10:28:02

    Wow wszystko wygląda mega apetycznie. Oj kochana dajesz mi motywację do działania. Dziękuję Ci za ten wpis????

    • Gosia Kacprowska

      luty 09, 02 2017 01:01:55

      Bardzo się cieszę

  • Eva

    luty 08, 02 2017 08:31:31

    Wreszcie konkretne inspiracje..takie lubię łatwe dostępne i zdrowe

    • Gosia Kacprowska

      luty 09, 02 2017 12:52:16

      Dziękuję za docenienie!
      Pozdrawiam i życzę smacznego :*

  • Justyna

    luty 13, 02 2017 12:03:21

    Super pomysł z tym planowaniem jadłospisu. Oszczędzanie czasu na planowanie obiadu codziennie i pieniędzy na niepotrzebnie kupowane artykuły. Muszę u siebie w domu to wprowadzić.
    Pozdrawiam

    • Gosia Kacprowska

      luty 13, 02 2017 12:11:15

      Polecam. U Nas sprawdzę się doskonale!
      Dodatkowymi plusami są: oszczędność czasu i pieniędzy oraz ograniczone do min marnowanie jedzenia. Rewelacyjna sprawa.
      Pozdrawiam serdecznie

Zostaw komentarz