Bezglutenowe naleśniki – przepis

Od dziecka uwielbiam naleśniki! Kiedyś mogłam je jeść na śniadanie, obiad i kolację  😀  Obecnie jadamy je przede wszystkim na śniadania. Zimą szczególnie lubię ciepłe śniadania dlatego naleśniki  są dla mnie doskonałą alternatywą dla kanapek czy musli.

Ostatnio moje podniebienie zachwycam zupełnie nowym smakiem. Bezglutenowe naleśniki z ulubionymi owocami podbiły moje kubki smakowe.
Równie dobrze mogłabym nazwać te naleśniki jako „ryżowe” bowiem głównymi składnikami są mąka ryżowa i mleko ryżowe.

Tyle tytułem wstępu czas na konkrety czyli:

przepis na bezglutenowe naleśniki

Składniki:

  1. Mąka ryżowa 1szkl + ewentualnie trochę wody niegazowanej
  2. Mleko ryżowa 1szkl
  3. 3 jajka
  4. Olej kokosowy (do smażenia)

Z powyższych składników wychodzą mi dokładnie 3 naleśniki, do których smażenia wykorzystuję patelnię o średnicy 27cm

Wykonanie:

wszystkie składniki (mąkę,mleko i jajka) łączę ze sobą. Mąkę dodatkowo przesiewam (ale nie jest to konieczne). Gdy ciasto jest zbyt gęste dolewam odrobinę wody niegazowanej lub dodaję jeszcze trochę mleka.

Smażę na rozgrzanej patelni. Do smażenia używam oleju kokosowego.

Na gotowe naleśniki nakładam ulubione owoce i dodatki: banan, kaki i suszoną żurawinę.

Czasami dla zwiększenia słodyczy polewam delikatnie syropem karmelowym.

Korzystam również z przepisu Asi, który znajdziecie TU

SMACZNEGO!

Bezglutenowe naleśniki
Bezglutenowe naleśniki
Bezglutenowe naleśniki
Naleśniki

10 komentarzy

  • Agnieszka Napiórkowska

    styczeń 26, 01 2017 09:46:41

    Cudowny przepis… ściągelam przepisy też z tej złego postu bo od 2 tygodni jestem na diecie:) narazie dobrze mi idzie, proszę o more more ????????

  • Agnieszka Napiórkowska

    styczeń 26, 01 2017 09:47:16

    Cudowny przepis… ściągelam przepisy też z tej złego postu bo od 2 tygodni jestem na diecie:) narazie dobrze mi idzie, proszę o more more ???????? ????????

    • Gosia Kacprowska

      styczeń 27, 01 2017 12:40:02

      Super Aga! Powodzenia i Smacznego 😉
      Będzie więcej.

  • JustynaK

    styczeń 26, 01 2017 12:00:31

    Z mąki ryżowej nie robiliśmy jeszcze naleśników ???? Spróbujemy na pewno! Nalesniki z owocami przywołują mile letnia wspomnienia ????Na razie próbowaliśmy z mąką kokosową i gryczaną. A jeśli chodzi o mleko ryżowe to polecam przygotowanie takiego mleka samemu ???? Sposób przygotowania naprawdę prosty ???????? teraz chcę zrobić mleko migdałowe mniammm ????

    • Gosia Kacprowska

      styczeń 27, 01 2017 12:44:12

      To możecie być pozytywnie zaskoczeni bo mąką ryżowa jest z tych wszystkich przez Ciebie wymienionych najłatwiejsza do „połączenia” z innymi składnikami. Już jakiś czas temu otrzymałam dokładne wskazówki od dietetyczki odnośnie przygotowania samemu mleka ryżowego i migdałowego ale póki co nie miałam na to czasu Pozdrawiam i życzę smacznego 🙂

  • Bett

    styczeń 26, 01 2017 11:25:55

    Fajny pomysł na neleśniczki, tylko szkoda, że tak mało ich wychodzi 🙁 Bardzo ciekawe i przede wszystkim zdrowe przepisy zamieszczasz 🙂 dziękuję za inspiracje!

    • Gosia Kacprowska

      styczeń 27, 01 2017 12:48:51

      Ależ proszę bardzo 🙂 Przyznam, że początkowo też myślałam, że to mało ale uwierz mi ich nie da się zjeść w większej ilości. są bardzo sycące.
      Co do ilości – można zwiększyć ilość składników i z pewnością wystarczy dla całej rodzinki 🙂

  • Kinga

    styczeń 27, 01 2017 08:59:45

    Rewelacja. Ja też już innych nie zrobię ????????

Zostaw komentarz