słodkie pucharki ferrero

Są takie dni kiedy mam ochotę na coś obrzydliwie-cudownie słodkiego. Ten deser zdecydowanie do takich należy. Oczywiście poziom słodkości w pewnym stopniu możecie sami regulować dozując odpowiednią ilość nutelli lub gorzkiej czekolady. Wydaje mi się, że każdy będzie mógł dopasować ten deser pod swoje kubki smakowe. Z pewnością każdy powinien choć raz go spróbować!
Słodkie pucharki ferrero to doskonały deser, który wg mnie wygląda i smakuje obłędnie. 

SKŁADNIKI:

  • gorzka czekolada
  • nutella
  • śmietanka 30%
  • migdały
  • małe baloniki (na wodę) i ew.pompka do wypełniania baloników powietrzem
  • ferrero rocher
  • szpilka lub igła

Ilość składników jest zależna od tego ile pucharków chcesz uzyskać oraz jak słodkie mają być.

Dla przykładu:

do przygotowania moich 6 pucharków użyłam:

  • 1dużą gorzką czekoladę,
  • 3 łyżki nutelli,
  • ok 250ml śmietanki30%,
  • garść płatków migdałów,
  • 6 baloników
  • 6 kuleczek Ferero Rocher

WYKONANIE

1.Baloniki wypełnić powietrzem i związać.

2.Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostudzenia.

Ważne! Czekolada nie może być gorąca, ani nawet ciepła, gdyż baloniki będą pękać brudząc wszystko dookoła!
Jednak należy mieć na uwadze, że gdy zbyt długo będzie stygnąć może zacząć twardnieć i na nowo będzie trzeba ją rozpuszczać.
To może wydawać się nieco zniechęcające ale niech Was to nie przestraszy bo przepis w gruncie rzeczy jest prosty a ja po prostu muszę o tym wspomnieć, żebyście nie zniechęcili się w trakcie robienia.

3. Migdały lub płatki migdałów rozdrobnić np. przy pomocy wałka

4. Baloniki zanurzać delikatnie w roztopionej czekoladzie (im grubsza warstwa czekolady tym lepiej). Obsypać okruszkami migdałów i odłożyć na tackę. Tackę polecam wyłożyć papierem np. do pieczenia. W miejscu, w którym ma być ustawiony pucharek, zrób czekoladowego „kleksa”, który pomoże utrzymać pucharek w jednym miejscu. Odstaw do zastygnięcia.

5. Masa: W misce ubić schłodzoną śmietankę. Następnie dodać nutellę – jej ilość jest zależna od poziomu słodkości jaki chcecie uzyskać.

6. Gdy czekolada na balonikach zastygnie, za pomocą szpilki przebij balonik, czekoladowe pucharki są już gotowe byś przelał do nich masę.

7. Słodkie pucharki Ferrero są już praktycznie gotowe; kropkę nad i postawisz dekorując je kulką Ferrero Rocher i polewając delikatnie resztkami roztopionej gorzkiej czekolady lub w wersji MegaHiper słodkiej nutellą

SMACZNEGO!


zBLOGowani.pl


 

24 komentarze

  • Asia

    styczeń 03, 01 2017 10:33:00

    Gosiu wygląda smakowicie:) Przy tym świetna zabawa z dzieckiem:) Super pomysł! Koniecznie muszę spróbować 🙂

    • Gosia Kacprowska

      styczeń 04, 01 2017 10:55:39

      Dzięki Asiu 🙂
      Zabawa przednia! deser prezentuje się wybornie. Osobiście dużo tego nie jestem w stanie zjeść ale muszę przyznać, że jest bardzo smaczne.
      Smacznego.

  • eva

    styczeń 03, 01 2017 12:25:11

    jak smakuje tak samo bosko jak wygląda to naprawdę petarda i robi wrażenie!koniecznie zrobię

    • Gosia Kacprowska

      styczeń 04, 01 2017 10:57:35

      Polecam!
      Wygląda i smakuje wybornie 🙂

  • Agnieszka Napiórkowska

    styczeń 10, 01 2017 10:49:01

    No takie deserki i dietetyk to już będzie na cito???????????? ślinka cieknie????????????

  • Kaśka

    styczeń 11, 01 2017 01:46:54

    Wyglądają obłędnie ❤ w weekend robię! Goście będą zachwyceni ????

  • DominikaDomi

    styczeń 13, 01 2017 09:58:05

    Wygladają niesamowicie ???? chyba tez zrobię te smakołyki w weekend ☺

    • Gosia Kacprowska

      styczeń 18, 01 2017 12:03:33

      Polecam. To jest przepyszne. Jeśli lubisz Ferrero Rocher, nutellę oraz inne tego typu łakocie Ty i Twoje kubki smakowe będą zachwycone 🙂

  • Kasiakkkk

    styczeń 23, 01 2017 11:13:50

    Wyglądają obłędnie ????????????

  • Danka

    luty 11, 02 2018 06:40:22

    Ojejku jakie fajne, muszą byc smaczne. Lubię ferrero więc to dla mnie.

    • Gosia Kacprowska

      grudzień 31, 12 2018 04:41:27

      Polecam spróbować. To jest pyyyycha?

  • czerwonafilizanka

    grudzień 31, 12 2018 02:46:03

    No taką wspaniałością można oczarować, piękne zdjęcia.
    Wszystkiego dobrego w 2019 roku

    • Gosia Kacprowska

      grudzień 31, 12 2018 04:40:56

      Dziękuję, dziękuję bardzo.
      Wzajemnje, mnóstwa dobrych zdarzeń na ten Nowy Rok?

  • AgnesLa

    grudzień 31, 12 2018 03:33:13

    Zrobię to. Muszę. Uwielbiam FerreroRocher a te pucharki wyglądają wspaniale.

    • Gosia Kacprowska

      grudzień 31, 12 2018 04:39:35

      Zrób. Nie pożałujesz ?

  • Klaudia

    styczeń 07, 01 2019 01:27:29

    Nie tylko masz takie dni, dla mnie również się zdarza czasem że chce się zjeść coś obrzydliwie niezdrowego czy słodkiego. Z ogromną przyjemnością przetestuje, bo przyznam że narobiłaś dla mnie smaku;)
    Pozdrawiam ciepło Klaudia z modnenewsy.pl

    • Gosia Kacprowska

      styczeń 07, 01 2019 02:22:07

      Cieszę się. Gdy zrobisz daj znać jak wyszły i czy smakowały ?

  • ula

    styczeń 07, 01 2019 07:34:34

    Genialne w swej prostocie, już oczami wyobraźni widzę wersje letnią z pucharkami z białej czekolady, musem malinowym lub cytrynowym i lemoncurdem i np. z rafaello… cudny przepis 🙂

    • Gosia Kacprowska

      styczeń 07, 01 2019 07:50:40

      Wow. Ula ja też już widzę oczami wyobraźni te letnie wersje ♥️

      • ula

        styczeń 07, 01 2019 11:50:44

        🙂

  • Ania

    styczeń 10, 01 2019 05:34:48

    Świetny pomysł na oczarowanie gości na przyjęciu urodzinowym???

    • Gosia Kacprowska

      styczeń 10, 01 2019 06:51:39

      Pięknie się prezentują i smakują również wspaniale ?

  • Candy Pandas

    kwiecień 29, 04 2019 10:52:59

    Ten deser wygląda jak milion dolarów 😀
    Uwielbiamy ten patent z balonikami a ostatnio kupiłyśmy styropianowe jajeczka i na nich robimy takie miseczki 🙂

    • Gosia Kacprowska

      kwiecień 29, 04 2019 01:33:04

      Te miseczki mogą być lepszym rozwiązaniem. Zbyt gorąca czekolada wpływa na wybuchowość baloników ? Zbyt chłodna czekolada jest zbyt krucha… dlatego dziękuję za podpowiedz ?

Zostaw komentarz