Nasze Risotto

Oglądając programy kulinarne nie raz natrafialiśmy z Mężem na przeróżne wariacje nt. przepisu na Risotto.

Może być z mięsem lub bez, z grzybami, winem oraz innymi (ulubionymi) dodatkami – w zależności od gustów i smaków:)

Jedyny powtarzalny składnik tego dania to RYŻ ARBORIO

Czy firma ma znaczenie? Tak – jakość ziarna bywa bardzo różna.

Kolejnym nieodzownym elementem jest parmezan i masło.

Nasze Risotto – zazwyczaj wykonujemy w wolny weekend.
Bazą jest rosół , który wówczas gotujemy na pierwsze danie.

Nasze składniki:

  • Ryż Arborio
  • cebula szalotka
  • filet z kurczaka
  • masło
  • białe wino
  • gorący rosół (Bardzo ważna sprawa – to CIEPŁY-a nawet gorący BULION DO PODLEWANIA)
  • parmezan
  • natka pieruszki

Wykonanie:

Przyprawiamy mięso w zależności od upodobań. Przesmażamy z szalotką. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do innego naczynia.

MY: Patelnię na której smażymy mięso nie myjemy ale dolewamy do niej trochę oleju ryżowego i wsypujemy ryż.

Przesmażamy do momentu aż stanie się przeźroczysty i podlewamy odrobiną wina(jedyny zimny płyn i tylko na starcie).

W momencie jak ryż wchłonie wino podlewamy łyżką gorącego rosołu.

Od tego momentu troszkę się nad nim nastoimy bo musimy podlewać ryż za każdym razem kiedy wchłonie płyn i tak do momentu aż ryż stanie się miękki czy też odpowiedni dla naszego podniebienia(to trwa ok 15-20min w zależności od jakości ryżu)

Pod koniec jak już ryż jest gotowy dodajemy podsmażoną wcześniej pierś z kurczaka z szalotką.

Dopełnieniem będzie łyżka masła i starty parmezan.

Na talerzu posypujemy jeszcze natką pietruszki.


Danie jest przepyszne. Lenka też za nim przepada.

Polecamy i życzymy smacznego

MML  😆

6 komentarzy

  • Aga_i_Mela

    luty 01, 02 2016 10:01:39

    O Mamo! Wracam od lekarza a tu takie pyszności widzę!!!…Serca nie masz!!! Niby jak ja mam się tym najeść ze zdjęć, się pytam?? hm…? Smaka narobiłaś i to wielkiego!!! 🙂 Będzie trzeba kiedyś spróbować, bo apetycznie to wygląda …i szczerze nigdy nie robiłam :p

    • Gosia Kacprowska

      luty 02, 02 2016 10:30:26

      Hihi – powiem Ci, że robiąc ten wpis tez zgłodniałam:) Polecam – wspaniałe danie 🙂

  • dorcia

    luty 02, 02 2016 09:16:43

    Ach, aż ślinka cieknie…. Mmmm muszę wypróbować te kulinarne pyszności.

    • Gosia Kacprowska

      luty 02, 02 2016 10:38:13

      Koniecznie hihi – polecam! JUz teraz życzę smacznego:*

Zostaw komentarz