
Zdrowie w jednej szklance – jesienny sad z gośćmi
Smak z jesiennego sadu – jabłka – dominują w tym zestawieniu.
Wspaniałe polskie jabłka w połączeniu z marchewką, szpinakiem i selerem naciowym oraz szczyptą sproszkowanego jarmużu i buraka to po prostu
zdrowie w jednej szklance!
Do przygotowania 1 szklanki soku potrzebujesz:
- 3-4 jabłka
- 1 marchew
- garść szpinaku
- kawałek selera naciowego
- łyżeczka jarmużu w proszku
- łyżeczka buraka w proszku
Koktajl ten uwielbiam łączyć również z innymi „proszkami” m.in.: Maca i Spirulina.
Przygotowanie:
Jabłka i marchew umyć i obrać. Pokroić na mniejsze kawałki.
Szpinak dokładnie umyć. Kawałek selera naciowego opłukać wodą.
Wszystkie składniki przepuścić przez sokowirówkę.
Przelać do szklanki i wymieszać ze sproszkowanymi dodatkami.
Jeśli np. nie masz sproszkowanego buraka śmiało możesz dodać (mały) kawałek świeżego. Burak jest dosyć intensywny w smaku a chodzi Nam przede wszystkim o wyczuwalny smak jabłka.
SMACZNEGO!
—
Słów kilka o „proszkach” uzupełniających moje soki i koktajle
Ps. idealnie nadają się również do sałatek.
Zacznę od najbardziej „dzikiego” SPIRULINA – zielono-niebieski wodorost, mający doskonały wpływ na organizmu człowieka.
Potwierdzone właściwości regularnego stosowania Spiruliny:
- Poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego
- Obniża możliwość wystąpienia udaru mózgu
- Zapobiega powstawaniu raka
- Obniża ciśnienie krwi
- Usuwa metale ciężkie z organizmu – wspomaga proces detoksykacji organizmu
- Obniża poziom cholesterolu
- Dodaje energii
- Przyspiesza utratę masy ciała
- Korzystnie wpływa na zatoki
Więcej powodów a także garść informacji na temat tej algi znajdziecie TU
MACA – część jadalną tej rośliny stanowi korzeń. Jest źródłem magnezu, wapnia, potasu, fosforu, cynku żelaza, siarki, sodu oraz witamin: B1, B2, C, E.
Udowodniono korzystny wpływ m.in. na:
- przeciwdziała chorobom tkanek kostnych, w tym przede wszystkim osteoporozie,
- znacząco zmniejsza ryzyko zachorowań na raka,
- spowalnia proces starzenia,
- reguluje gospodarką hormonalną, eliminuje wszelkie nieprawidłowości hormonalne i czynniki chorobotwórcze z nimi związane
- pobudza energetycznie i wzmacnia wytrzymałość fizyczną organizmu,
- łagodzi depresje,
- działa uspokajająco i antystresująco,
- redukuje zespół chronicznego zmęczenia,
- poprawia zdolności do skupiania się
- znacząco poprawia płodność
- poprawia funkcje seksualne i libido u kobiet i mężczyzn.
Liofilizowany BURAK – źródło witamin z grupy B, w szczególności folianów oraz potasu, fosforu i żelaza. Swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza również obecności azotanów, które w organizmie przetwarzane są w tlenek azotu.
Liofilizowany JARMUŻ – bogate źródło żelaza, wapnia, witaminy K, witaminy C i karetenoidów (luteiny, beta–karotenu i zeaksantyny). Podobnie jak inne warzywa kapustne jest źródłem sulforafanu- przeciwutleniacza mającego silne działanie antynowotworowe. Wspomaga również pracę układu nerwowego.
Liofilizowany* burak i jarmuż zachowują swoje wszystkie wartości bioaktywne. W wersji sproszkowanej posiadają ok 10-krotnie wyższą zawartość witamin i minerałów od swoich świeżych odpowiedników.
*Liofilizacja jest procesem suszenia poprzez błyskawiczne zamrażanie w próżni.
—
16 komentarzy
Eva
grudzień 08, 12 2016 11:05:11hmmm.samo zdrowie!nie wiedziałam naprawdę o istnieniu takich zdrowych dodatków..kto by pomyślał o spirulinie albo maca kiedyś..zwykłe zdrowe soki podniesione na poziom wyżej-teraz to jest super food!!
Gosia Kacprowska
grudzień 08, 12 2016 03:46:44Ewuniu masz rację 🙂 a określenie SuperFood pasuje tu idealnie 😉
dorcia
grudzień 08, 12 2016 12:15:36Wygląda apetycznie i z pewnością dodaje mnóstwo energii ???? Lubię takie ciekawostki. Chętnie owe soczki dołączę do diety ???? bo przyda się moc, siła, energia ???? i przede wszystkim ZDROWIE ????
dorcia
grudzień 08, 12 2016 12:17:03Wygląda apetycznie i z pewnością dodaje mnóstwo energii ???? Lubię takie ciekawostki. Chętnie owe soczki dołączę do diety ???? bo przyda się moc, siła, energia ????
Gosia Kacprowska
grudzień 08, 12 2016 03:49:00Kochana polecam z całego serducha 😉
Zdrowie z natury płynące!
Smacznego :*
Justyna H.
grudzień 08, 12 2016 03:09:51Mmmm wygląda przepysznie ! Spirulinę znam – używam też jako maseczki i straszę męża wieczorami 😀 O macy jeszcze nie słyszałam i chętnie poznam ją bliżej. A o liofilizowanym jarmużu tym bardziej nie słyszałam – a staram sie być na bieżąco 😉 Szkoda tylko,że nie mam sokowirówki – jaką Ty masz? Polecasz? :))
Gosia Kacprowska
grudzień 08, 12 2016 03:57:59Polecam! z tego wszystkiego Spirulina ma najmocniejszy smak. Maca korzenny – który bardzo lubię. Jarmuż i burak – uwielbiam.
Cieszę się, że mogłaś poznać je dzięki mnie 🙂
Mam jeszcze kilka ciekawostek w zanadrzu i mam nadzieję, że nimi również Cię zaskoczę 😀
Nasza sokowirówka już nieco leciwa – swoje latka ma ale nadal nam służy. Mamy Tefal EasyFood ale marzy się Nam wyciskarka do soków KENWOOD <3
ps.Maseczki ze spiruliny jeszcze nie próbowałam.
Agnieszka
grudzień 12, 12 2016 03:46:57Kochany jabluszka z naszego sadu. Wiem, że są zdrowe i niepryskane. Mój syn uwielbia musy, i koktajle z jabłkiem i marchewka. Chętnie wypróbuje przepis ze szpinakiem i selerem… brzmi bardzo smakowicie ????????
Gosia Kacprowska
grudzień 13, 12 2016 08:57:51Najlepsze owoce to z własnego sadu.
Mam nadzieję, że proponowany przeze mnie napój Wam zasmakuje 🙂
Trzymajcie się ciepło.
Kasiakkkk
grudzień 14, 12 2016 11:59:10Wspaniały wpis! Uwielbiam tego typu napoje. Jutro zrobię na pewno. Muszę tylko kupić te sproszkowane dodatki o których wspominasz, bo nie próbowałam a jestem bardzo ciekawa. Mam nadzieję, że dostanę je w pobliskim sklepiku że zdrową żywnością????
Gosia Kacprowska
grudzień 18, 12 2016 11:56:36🙂 Też uwielbiamy takie napoje 🙂
Dodatki polecam! Mam nadzieję, że dostaniesz je bez problemu. W sklepach internetowych sporo ofert.
Jakby co służę radą – mogę podesłać Ci linki gdzie możesz dostać.
Kasiakkkk
styczeń 23, 01 2017 11:03:01Świetne ???? wspaniałe ????
Kinga
styczeń 27, 01 2017 09:05:25Mhmmmmm uwielbiam. Sama często robię ale o tych dodatkach w proszku nie wirdxialam. Chyba się skuszę ????
Gosia Kacprowska
styczeń 27, 01 2017 12:50:43Polecam 🙂