
Ciasteczka owsiane kokosowo-migdałowe
Kochani nareszcie mogę podzielić się z Wami przepisem na przepyszne i proste ciasteczka.
Próbowałam wielu sposobów i dodatków (m.in.żurawinę i dynię) jednak to ciasteczka kokosowo-migdałowe zachwyciły podniebienia całej mojej rodzinki.
SKŁADNIKI na ok 20szt:
•1 szkl.mąki
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•0,5 szkl płatków owsianych
•szczypta soli
•120g masła *
•3 łyżki miodu (wersja słodsza: 2łyżki miodu i 1/3szkl cukru + pół łyżeczki cukru waniliowego)
•1 jajko *
•1szkl wiórek kokosowych (Może być 1,5szkl – wg uznania – ja wolę gdy jest więcej)
•0,5 szkl płatków migdałowych
*Najlepiej aby masło i jajko były w temp.pokojowej – będzie dużo łatwiej wymieszać. Jeśli jednak nagle zachcesz zrobić ciasteczka możesz np. roztopić masło.
Do odmierzenia składników używam szklanki 240ml
Składniki podzieliłam na 3 części by jak najbardziej uprościć ten przepis.
WYKONANIE:
1. Łączymy w misce suche składniki: mąka,proszek do pieczenia, płatki owsiane, sól
2. W drugiej misce mieszamy mikserem masło z miodem (i ewentualnie z cukrem), dodajemy jajko dalej mieszając. Następnie łączymy to z suchymi składnikami – mieszamy dokładnie mikserem – masa będzie dosyć kleista.
3. Wsypujemy wiórki i płatki migdałów dalej mieszamy by wszystko dokładnie połączyć – masa gotowa.
4. na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciasteczka
5. pieczemy przez ok 20-22min w temp.150-160st
6. ostudzić 😉
SMACZNEGO!
Dodatkowo:
•ciasteczka można polać polewą czekoladową
•ewentualnie zamiast wiórek i migdałów można użyć innych dodatków np.: orzechów, żurawiny, dyni, kawałków czekolady.
P.S. O tym ostatnim -czekoladowym- połączniu pisała mi jedna z czytelniczek, którą serdecznie pozdrawiam. Podobno wyszły pyszne!
Także nie bójcie się eksperymentować!
2.P.S. Moja koleżanka jeszcze inaczej zmodyfikowała ten przepis dodając daktyle, orzechy i żurawinę namaczaną w herbacie.
16 komentarzy
Barbara P.
maj 24, 05 2016 03:13:09Ta mała rączka skradająca się po ciastko udowadnia, że muszą być przepyszne 🙂
Gosia Kacprowska
maj 24, 05 2016 04:35:58O tak Ona doskonale wie co dobre 🙂
Ps.a ja nie mam wyrzutów sumienia gdy córcia wcina te pyszne ciasteczka domowej roboty. Do tego bez cukru 😉
Kasia
maj 24, 05 2016 05:15:43Świetne. Bez cukru. Lecę po wiórki i migdały – będą ciasteczka
Asiaa
maj 24, 05 2016 05:16:30Rewelka. W weekend zaskoczę gości:)
Gosia Kacprowska
maj 25, 05 2016 10:18:21Smacznego 🙂
Justyna K
maj 24, 05 2016 05:49:54Ooo tak te malusie rączki to pierwsi krytycy kulinarni ????❤️????❤️????
Gosia Kacprowska
maj 25, 05 2016 10:17:55Taaak, Lenka to najwspanialszy krytyk kulinarny 🙂
Eva
maj 24, 05 2016 06:00:54Hmm muszą być pyszne no i bez całej tablicy mendelejewa!
Gosia Kacprowska
maj 25, 05 2016 10:16:38Tak, są zdrowsze od większości dostępnych w sklepie.
Prosty przepis.
Aga_i_Mela
maj 27, 05 2016 10:40:37Mmm… można prosić na wynos? :p
KatY
listopad 03, 11 2016 09:16:36Muszę wypróbować. Wyglądają bardzo smacznie ????
Ania
październik 24, 10 2018 09:17:36Pyszne, zdrowe a ile przyjemności ze wspólnego pieczenia! ??W weekend będę się delektować?
Malwina
kwiecień 19, 04 2020 10:50:50Gosia testujemy, zobaczymy ☺️ ale wyglądają i pachną cudownie!
Gosia Kacprowska
kwiecień 19, 04 2020 10:52:31Super! Smacznego testowania ?
Może polubicie je tak jak my ?
My zdecydowanie je uwielbiamy ❤️