
Sernik z białą czekoladą na spodzie oreo
Sernik – czy da się go nie lubić? Pewnie tak. Ja jednak za nim przepadam. Szczególnie mocno za tym sernikiem z białą czekoladą na spodzie oreo
Składniki
Spód:
•Ciastka oreo (ok 200g)
•Masło (roztopione) (ok 50g)
Masa serowa:
• 2 tabliczki białej czekolady
• śmietanka 30% ok100ml
• 1kg twarogu (miałam takie w wiaderku, niesłodzony!)
• 4 jajka
• cukier waniliowy (opakowanie ;))
• pół szkl. cukru
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie
Spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciastka oreo rozkruszyć na drobny pył(metoda dowolna) i połączyć z roztopionym wcześniej masłem. Wyłożyć na przygotowaną blachę.
Masa serowa:
1.Twaróg, jajka, cukry,mąkę ziemniaczaną wymieszać mikserem (nie za długo by nie napowietrzyć masy)
2.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Gdy już będzie całkiem roztopiona ostrożnie odstawić na blat i wlać śmietankę. Porządnie wymieszać (mieszałam łyżką)
Ciągle mieszając dodać ok10 łyżek masy z pkt1.(ochłodzimy w ten sposób czekoladę)
3.łączymy masę z punktu drugiego z masą z punktu pierwszego mieszając delikatnie i krótko mikserem
Masę czekoladowo-serową wlewamy na blachę wyłożoną wcześniej ciastkami oreo
Piekarnik nastawiamy na 160 st. Na spód piekarnika (lub pod blachę z ciastem) wkładamy blachę z wodą (pieczemy w kąpieli wodnej – ciasto będzie miało idealną konsystencję)
Pieczemy 75 min (góra-dół bez termoobiegu)
Po tym czasie góra ciasta powinna być lekko zarumieniona. W razie konieczności można trochę wydłużyć pieczenie.
Studzimy – pierwsze 15 min w zamkniętym, jeszcze ciepłym piekarniku, później 15 min w otwartym. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy w chłodnym miejscu. Ostudzone ciasto wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc)
Schłodzony sernik idealnie komponuje się z musem malinowym (podejrzewam,że wiśniowy lub żurawinowy będzie również idealnym połączeniem)
7 komentarzy
Joanna
kwiecień 29, 04 2019 01:30:33O, dzisiaj go zrobię. To postanowione. I dam znać, jak mi poszło. Na zdjęciu wygląda na obscenicznie wręcz pyszny 😉
Gosia Kacprowska
kwiecień 29, 04 2019 01:31:30taki właśnie jest ? Przepyszny
Monika
czerwiec 30, 06 2019 10:32:34Zrobiłam ten sernik , wszystko prawidłowo bez utrudnień zapowiadał się bardzo dobrze wyrósł durzy . Po wystygnięciu zostało nie całe 2 cm ciasteczka.ktoś wie dla czego?
Gosia Kacprowska
czerwiec 30, 06 2019 10:35:34O nie 🙁 Może za szybko wyjęty z piekarnika? 🙁 mi też delikatnie opada za każdym razem. Ostatnio używam mniejszą blaszkę by po opadnięciu i tak był wysoki.
On jest bardzo ciężki.
Marta
marzec 04, 03 2021 02:30:07Bardzo pyszny sernik
Ania
marzec 22, 03 2023 10:50:45Witam, sernik jest pyszny, tylko mam problem ze spodem. Jaka może byc przyczyna, ze po upieczeniu spod jest mokry i odstaje od masy, wgl sie nie trzyma.
Gosia Kacprowska
marzec 27, 03 2023 01:05:56może warto na spód dodać więcej ciastek? Te kruche części.