
Dietetyczne kokosanki
Przepis na dietetyczne kokosanki otrzymałam od mojej przyjaciółki-dietetyczki. Zapraszam Was do odwiedzenia Jej strony na facebooku (klik)
Prostota i szybkość w wykonaniu tych ciastek, wręcz zmusiły mnie do dodania tu tego wpisu a w nim przepisu.
Ale Uwaga! Raz spróbujecie, nie przestaniecie się nimi zajadać.
Dziecinnie prosty przepis na dietetyczne kokosanki
składniki:
- 2białka
- 50g stewi lub ksylitolu lub 2 łyżki miodu,
- 200g wiórek kokosowych
- 50g masła lub 1 solidna łyżka oleju kokosowego
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy substancję słodzącą (stewia, ksylitol lub miód).
Osobno rozpuszczamy masło i później dodajemy do niego wiórki.
Do przestudzonego masła z wiórkami dodajemy ubite białka z „cukrem”.
Całość mieszamy i wykładamy na formę. Pieczemy 15 min w temp 180stopni.
Studzimy i zajadamy
—
Dodatkowe plusy:
- zdecydowanie lepiej zjeść ciasteczka własnej roboty niż kupne
- w przygotowaniu mogą Nam pomóc najbliżsi np.dzieci lub mąż. Wspólne gotowanie (pieczenie) potrafi przynieść dużo frajdy. Jedzenie wspólnych wypieków może być jeszcze głębszą przyjemnością.
- przepis, jak widzisz, składa się tylko z 4 składników. Brak mąki sprawia, że ta kokosowa rozkosz może zachwycić podniebienia alergików oraz osób będących na diecie (np.bezglutenowej)
- jeśli lubisz rafaello, batony bounty, sklepowe kokosanki to koniecznie musisz spróbować. Jestem przekonana, że te dietetyczne kokosanki trafią w Twój gust.
Życzę smacznego!
Przepis ma mniej dietetyczne ciasteczka kokosowo-migdałowe znajdziecie TU
Na zdjęciach gramy z Lenką w grę pamięciową od MemoWood (klik)
Gra na spostrzegawczość i koncentrację, którą bardzo lubimy 😉
23 komentarze
Barbara P.
listopad 18, 11 2016 05:06:38Mam troszkę inny przepis, ale chętnie spróbuję Twojego, bo jest prostszy 🙂
Gosia Kacprowska
listopad 25, 11 2016 08:14:04Basiu daj znać czy Ci smakowały 🙂
Barbara P.
lipiec 21, 07 2017 02:17:01Smakowały! Robiłam je już kilka razy, bo mam słabość do kokosanek, i zawsze wychodziły idealne. Przepis godny polecenia. Dziękuję 🙂
Gosia Kacprowska
lipiec 23, 07 2017 02:52:06Super Basiu! Bardzo się cieszę, że smakuję.
I to ja Dziękuję 🙂
dorcia
listopad 18, 11 2016 08:04:34Uwielbiam kokosowe przysmaki. Ciasteczka kokosowo-migdałowe z Twojego bloga Kochana już robilysmy nieraz i są wyśmienite. Te kokosanki również wypróbuję. Wyglądają bajecznie. P.S. Świetna ta zabawa w memo ????????☺
Gosia Kacprowska
listopad 25, 11 2016 08:13:29Cieszę się bardzo, że tak smakują 🙂 Ciasteczka kokosowo-migdałowe są uwielbiane przez moich domowników.
A ja uwielbiam kokosanki za smak i prostotę w wykonaniu 🙂
Magda – lifebymada
listopad 24, 11 2016 11:32:40Zdecydowanie ciastka własnej roboty są lepsze niz te kupne. Buziaki :*
Gosia Kacprowska
listopad 25, 11 2016 08:11:12Zdecydowanie 🙂 Muszę wypróbować Twoje lodowe przysmaki 🙂
Magda
listopad 28, 11 2016 04:12:41Jesteśmy po drugiej porcji ☺️ Pyszne ????
Gosia Kacprowska
listopad 28, 11 2016 04:28:00Super! Bardzo się cieszę, że smakują 🙂
Prosty przepis, prawda?
Smacznego :*
Moniks
marzec 04, 03 2017 04:15:23Masło!? to nie jest dietetyczne!
Gosia Kacprowska
marzec 04, 03 2017 04:18:50Jest wyraźnie napisane „lub olej kokosowy” ????
Margaretka
wrzesień 07, 09 2017 11:36:42Super są te ciasteczka! Uwielbiam! Akurat ten przepis przypadł mi do gustu bo jest szybki! No i tak łatwy, że nawet największa kuchenna fajtłapa potrafi je wykonać????
Gosia Kacprowska
wrzesień 09, 09 2017 07:42:27Hihi nawet nie wiesz jak ucieszył mnie Twój komentarz.
Ala
marzec 22, 03 2020 07:14:42Właśnie robiłam kokosanki. Wiórki miałam po robionym mleku kokosowym,więc chciałam wykorzystać, tylko takie wiórki co jednak wilgotniejsze od sklepowych więc tu ciężko powiedzieć ile dać,by było dobrze, no i to samo się dotyczy masła… czy w takim wypadku masła mniej czy więcej, no i na końcu czas pieczenia też się wydłuża, bo wilgotniejsze. W sumie bardzo smaczne ale zadranawiałam się czy nie powinnam dodać więcej wiórek/masła…? Piekłam aż 25 min, 20 w 180 st C + 5 min przy wyłączonym piekarniku.
Gosia Kacprowska
marzec 22, 03 2020 07:19:52Super. Uwielbiam takie próby. Też spróbuję takie zrobić z wiórek po przygotowaniu mleka/napoju kokosowego 🙂
Dodałabym chyba mniej masła. A Ty dodałaś mniej czy więcej masła?
Te ciasteczka wychodzą bardzo kruche.
A z tymi wilgotnymi wiórkami jak wyszły w kostyntencji?
N
kwiecień 05, 04 2020 04:44:26Z wiórek z paczki oraz z olejem kokosowym wychodzą zbyt suche i się rozwalają.
Gosia Kacprowska
kwiecień 05, 04 2020 05:09:05One są kruche. Może z masłem lepiej będą się „trzymały”
Emilia
styczeń 08, 01 2021 03:36:24Mi niestety po pieczeniu w 15 min się rozpadały. Wyszły chyba za suche, a dałam 2 białka 200g wiórek i 2 łyżki miodu i masło. Ehh
Gosia Kacprowska
styczeń 08, 01 2021 03:40:15One ogólnie wychodzą kruche.
Gdyby wyszły mi takie ultra kruche, ze aż rozpadające się, to wykorzystałaby je np jako domową àla granolę 😉
Już czuję smak jogurtu z owocami i taką smaczną posypką 😋
Ola
kwiecień 23, 04 2021 06:45:44Niestety chyba coś z proporcjami w przepisie jest nie tak. Dałam aż 4 białka i też nie pomogło. Suche i rozwalające się nie da się nawet ulepić kulki.
Gosia Kacprowska
kwiecień 24, 04 2021 09:26:32Nie mam pojęcia od czego to zależy. Robiłam kilkukrotnie. Rzeczywiście są kruche, ale jednak wychodzą. Postaram się pokombinować z przepisem aby zawsze wszystkim wychodziły