Ryba fifty-fifty

Ryba to jedno z naszych ulubionych dań. Jemy ją niemal w każdy piątek. Przygotowujemy ją na wiele sposobów. Uwielbiamy rybę w cieście piwnym z przepisu Pani Doroty Wellman z książki kucharskiej Lidla.

Ostatnimi czasy Nasze kubki smakowe podbiła ryba przygotowana na dwa sposoby – dlatego przepis nazwaliśmy fifty-fifty

Do PRZYGOTOWANIA dania potrzebujesz:

  • Ryba – polecamy Dorsza Atlantyckiego

1część:

  • Brokuły
  • Masło
  • Czosnek
  • Parmezan

2część:

  • Pieczarki
  • Cebula
  • Mozarella
  • sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

naczynie żaroodporne smarujemy cienko masłem i wykładamy w całości rybą (wcześniej przyprawioną wg uznania).

Część „brokułowa” : Brokuły zaparzyć lub podgotować, odsączyć na druszlaku. Na ciepłe brokuły położyć trochę masła, dodać wyciśnięty czosnek. wymieszać i nałożyć na połowę naczynia z rybą. Posypać parmezanem.

Część „pieczarkowa” : Pieczarki pokroić w paski i podsmażyć. Cebulę pokroić (kostka lub pióra jak kto woli) dodać do pieczarek i podsmażać jeszcze chwilę. Wyłożyć na drugą część i posypać mozarellą.

Piec w piekarniku ok 30min w temp 180st


Podpowiedzi

Ryba najlepiej żeby była odciśnięta z wody.

Jako dodatek do ryby dodajemy bataty i frytki. Również fifty-fifty  😀

 

Przepis powstał spontanicznie dzięki resztkom z poprzedniego obiadu  😆
Można oczywiście zrobić osobno każdą część. Chociaż dla Nas ryba fifty-fifty jest genialnym urozmaiceniem i taką preferujemy!

16 komentarzy

  • dorcia

    maj 11, 05 2016 09:26:00

    Wygląda bajecznie. Pewnie smakuje jeszcze lepiej;-) A szybki i nieskomplikowany przepis, to jest to co uwielbiam najbardziej 😉 z pewnością wykorzystam ;*

  • dorcia

    maj 11, 05 2016 09:27:54

    i fajnie że dwie wersje. Dla każdego coś dobrego 😀

    • Gosia Kacprowska

      maj 11, 05 2016 10:15:25

      Dokładnie tak – dla każdego coś dobrego 😀
      I o ile zajadam się rybą na dwa sposoby to jako dodatek wybieram bataty 🙂
      Frytki dla reszty rodziny 😉
      Polecam bo jest proste i meega smaczne

      • dorcia

        maj 11, 05 2016 01:01:32

        Nigdy nie jadłam batatów:) Muszę spróbować 😀

        • Gosia Kacprowska

          maj 11, 05 2016 09:13:46

          Spróbuj 🙂 Postaraj się pokroić na równe części. Posyp ziołami przed włożeniem do piekarnika. Gdy tylko podpieką się z wierzchu to znaczy, że są gotowe (po ok 15 min w piekarniku 180st). Smacznego:*

  • eva

    maj 11, 05 2016 10:16:04

    rewelka przepis..naprawdę proste przepisy są ważne bo nie zabierają aż tyle czasu a na pewno jest pyszna taka rybka

    • Gosia Kacprowska

      maj 11, 05 2016 10:19:54

      Droga Evo uważam dokładnie tak samo jak TY 🙂
      Jest PROSTO
      Jest PYSZNIE
      Połączenie idealne 🙂

  • Justyna K

    maj 11, 05 2016 01:10:29

    Aż ślinka leci ??? B. smacznie wygląda ☺️ Jeden szybki obiadek a zadowoli wszystkich ? Dla każdego coś dobrego ?

    • Gosia Kacprowska

      maj 11, 05 2016 09:10:24

      Dokładnie, każdy może znaleźć coś dla siebie 😉

  • angela

    maj 12, 05 2016 01:02:30

    Ale super pomysl jak tylko wyzdrowieje, to zaserwuje na obiad?

    • Gosia Kacprowska

      maj 12, 05 2016 01:12:04

      Szybkiego powrotu do zdrowia☺ I smacznego?

  • angela

    maj 12, 05 2016 01:04:42

    Ja tez uwielbiam bataty ale moj daniel juz nie?

    • Gosia Kacprowska

      maj 12, 05 2016 01:11:33

      A frytki lubi? ☺

  • Aga_i_Mela

    maj 13, 05 2016 10:24:29

    Mniam…. znów mi smaka narobiłas :p …i fajnie to wygląda. Dlaczego ja zawsze wieczorami oglądam u Ciebie te kulinaria? 😛 Hehe…

  • MagdaKw

    maj 14, 05 2016 11:24:01

    Pysznie wygląda?
    Zrobię na pewno!

  • Magda

    maj 20, 05 2016 02:25:15

    Takie proste przepisy są najlepsze, nie narobisz się dużo, a takie pyszności powstają ❤ super pomysł naprawdę ?

Zostaw komentarz