0 polubił...

Ciasteczka kokosowo-migdałowe

Kochani nareszcie mogę podzielić się z Wami przepisem na przepyszne i proste ciasteczka.
Próbowałam wielu sposobów i dodatków (m.in.żurawinę i dynię) jednak to ciasteczka kokosowo-migdałowe zachwyciły podniebienia całej mojej rodzinki.

DSC_0926

SKŁADNIKI na ok 20szt:

  • 1 szkl.mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szkl płatków owsianych
  • szczypta soli
  • 120g masła *
  • 3 łyżki miodu (wersja słodsza: 2łyżki miodu i 1/3szkl cukru + pół łyżeczki cukru waniliowego)
  • 1 jajko *
  • 1szkl wiórek kokosowych (Może być 1,5szkl – wg uznania – ja wolę gdy jest więcej)
  • 0,5 szkl płatków migdałowych

*Najlepiej aby masło i jajko były w temp.pokojowej – będzie dużo łatwiej wymieszać. Jeśli jednak nagle zachcesz zrobić ciasteczka możesz np. roztopić masło.

Do odmierzenia składników używam szklanki 240ml

2016-05-23 10.06.25 1

Składniki podzieliłam na 3 części by jak najbardziej uprościć ten przepis.

WYKONANIE:

  1. Łączymy w misce suche składniki: mąka,proszek do pieczenia, płatki owsiane, sól
  2. Wdrugiej misce mieszamy mikserem masło z miodem (i ewentualnie z cukrem), dodajemy jajko dalej mieszając. Następnie łączymy to z suchymi składnikami – mieszamy dokładnie mikserem – masa będzie dosyć kleista.
  3. Wsypujemy wiórki i płatki migdałów dalej mieszamy by wszystko dokładnie połączyć – masa gotowa.
    mamnatooko_cisteczka2
  4. na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciasteczka
    mamnatooko_cisteczka3
  5. pieczemy przez ok 20-22min w temp.150-160st
    DSC_0915
  6. ostudzić  😉

SMACZNEGO!

Dodatkowo:

-ciasteczka można polać polewą czekoladową

-ewentualnie zamiast wiórek i migdałów można użyć innych dodatków np.: orzechów, żurawiny, dyni, kawałków czekolady.

ps.  o tym ostatnim -czekoladowym- połączniu pisała mi jedna z czytelniczek, którą serdecznie pozdrawiam. Podobno wyszły pyszne!
Także nie bójcie się eksperymentować!

13 komentarzy

  • Barbara P.

    Maj 24, 05 2016 03:13:09

    Ta mała rączka skradająca się po ciastko udowadnia, że muszą być przepyszne 🙂

    • Gosia Kacprowska

      Maj 24, 05 2016 04:35:58

      O tak Ona doskonale wie co dobre 🙂
      Ps.a ja nie mam wyrzutów sumienia gdy córcia wcina te pyszne ciasteczka domowej roboty. Do tego bez cukru 😉

  • Kasia

    Maj 24, 05 2016 05:15:43

    Świetne. Bez cukru. Lecę po wiórki i migdały – będą ciasteczka

  • Asiaa

    Maj 24, 05 2016 05:16:30

    Rewelka. W weekend zaskoczę gości:)

    • Gosia Kacprowska

      Maj 25, 05 2016 10:18:21

      Smacznego 🙂

  • Justyna K

    Maj 24, 05 2016 05:49:54

    Ooo tak te malusie rączki to pierwsi krytycy kulinarni 💜❤️💜❤️💜

    • Gosia Kacprowska

      Maj 25, 05 2016 10:17:55

      Taaak, Lenka to najwspanialszy krytyk kulinarny 🙂

  • Eva

    Maj 24, 05 2016 06:00:54

    Hmm muszą być pyszne no i bez całej tablicy mendelejewa!

    • Gosia Kacprowska

      Maj 25, 05 2016 10:16:38

      Tak, są zdrowsze od większości dostępnych w sklepie.
      Prosty przepis.

  • Aga_i_Mela

    Maj 27, 05 2016 10:40:37

    Mmm… można prosić na wynos? :p

  • KatY

    Listopad 03, 11 2016 09:16:36

    Muszę wypróbować. Wyglądają bardzo smacznie 😊

Dodaj komentarz