
Piernik bez miodu wg przepisu mojej mamy
Gdy dodałam na Instagramie (klik) zdjęcie z ciastem od mojej Mamy dostałam kilka próśb o przepis. Oto ON 😀
Piernik bez miodu – nazwany przez niektórych „murzynkiem” jest pyszny(wg całej rodzinki) i prosty w przygotowaniu (wg mojej mamci).
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szkl cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szkl mleka
- 0,5 szkl oleju
- 2 szkl mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka kakao
- pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do tego dodać mleko i resztę składników. Wszystko dokładnie wymieszać.
Przelać do długiej, wąskiej blachy.
Nagrzać piekarnik do ok 180st i piec ok 40min.
Upieczony i wystudzony placek można polać polewą*, posypać wiórkami lub przełożyć kremem.
Polewa:
-4 łyżki mleka
-1 czekolada mleczna
Podgrzać mleko. Gdy będzie ciepłe dodać czekoladę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
SMACZNEGO! 🙂
12 komentarzy
Kamila
lipiec 22, 07 2016 10:44:43Przepis przepisany … oj będziemy się zajadać mniam mniam
ps. Polewa będzie na pewno haha
Gosia Kacprowska
lipiec 22, 07 2016 11:17:28Cieszę się. Pozostaje mi życzyć smacznego????
Ewa
grudzień 22, 12 2018 01:16:02Witam. Wlasnie z corcia pieczemy piernika z tego przepisu. Jeszcze z 20 minutek i bedzie upieczone. Pachnie i wyglada pieknie a jak smakuje napisze jak sie upiecze?
Gosia Kacprowska
grudzień 22, 12 2018 01:22:29Cześć Dziewczyny!
Dziękuję za wiadomość. Bardzo, bardzo mi miło.
Smacznego ♥️
Natalia F.
wrzesień 04, 09 2021 11:13:27Bardzo atrakcyjny piernik, nawet taka młódka jak ja bardzo dobrze sobie poradziła z takim przejrzystym przepisem. Buziaczki ❤️❤️❤️
Gosia Kacprowska
wrzesień 04, 09 2021 11:53:10Wspaniale. Bardzo się cieszę. 🖤
Przekażę mamie, ze Jej przepis daje pozytywne wrażenia ☺️
NF
wrzesień 04, 09 2021 11:50:57Wybitny
Gosia Kacprowska
wrzesień 04, 09 2021 11:53:20Mega 🤓☺️
Roksana
grudzień 09, 12 2021 08:54:34A czy jak użyje mieszanki bezglutenowej zamiast mąki i mleka ryżowego to wyjdzie???
Dziękuję za wszystkie porady. 🙂
Gosia Kacprowska
grudzień 09, 12 2021 08:57:16Najlepiej przetestować. Nie miałam okazji (ani potrzeby). Mama mówi, że ten placek zawsze wychodzi. Czasami coś zmienia i zawsze smakuje.
Daj znać proszę gdy przetestujesz jak w smaku 🙂
Maro
grudzień 23, 12 2022 10:43:21Ten przepis był w latach 90 w poradniku domowym. Piekłem to ciasto jako dziecko. A teraz mi się przypomniał i piekę jako 40 latek 🙂
Gosia Kacprowska
luty 05, 02 2023 09:25:15Ten przepis jest świetny. Ciacho zawsze wychodzi 🙂 i zawsze wszystkim smakuje