Jak zaplanować przestrzeń w nowej kuchni? Wskazówki

Urządzanie nowej kuchni może być nie lada wyzwaniem, szczególnie że na rynku znaleźć można ogromną ilość różnorodnych sprzętów, a w sieci – mnóstwo inspiracji na stylowe urządzenie pomieszczenia. Jak więc zaplanować przestrzeń, aby skutecznie z niej korzystać i aby wyglądała dobrze?

Układ funkcjonalny – serce kuchni i strefy robocze 

Warto podejść do tematu układu kuchni z uwzględnieniem trójkąta kuchennego – chodzi o lodówkę, zlew i kuchenkę, na której znajdzie się płyta gazowa, indukcyjna czy elektryczna. Przestrzeń należy zaaranżować tak, by dostęp do poszczególnych stref nie był niczym ograniczony i aby było Ci wygodnie przemieszczać się pomiędzy nimi. Skróci to czas przygotowania posiłków – nie musisz biegać do lodówki na drugi koniec kuchni ani przenosić gorących garnków na dalekie dystanse.

Pamiętaj także, jak ważne są blaty – wykorzystaj przestrzeń maksymalnie poprzez dopasowanie ich długości pomiędzy poszczególnymi strefami. Więcej blatu oznacza większą przestrzeń roboczą i możliwość umieszczenia znacznej ilości sprzętu – ekspresu do kawy, czajnika, robota kuchennego. 

Najlepiej jest przyjąć zasadę: im krótsza droga, tym wygodniej. 

Przechowywanie i ergonomia – jak uniknąć chaosu?

Kolejny ważny aspekt to ergonomia kuchni, czyli to, jak rozplanujesz jej funkcjonalność. Projektując meble uwzględnij więc, by ich układ i przeznaczenie pasowały do miejsca, w którym się znajdą. Innymi słowy – nie umieszczaj szuflady ze sztućcami obok lodówki ani środków czystości nad kuchenką – trzymaj akcesoria i produkty w okolicy urządzeń, które wykorzystujesz w danej sytuacji. 

Dopasuj wysokość blatów, mikrofali, kuchenki i piekarnika do wzrostu domowników – tak, aby nie musieć ani się schylać, ani korzystać z taboretu, by dostać się do newralgicznych miejsc. Korzystaj z pojemników, organizerów i segregatorów, przyda się także stojak na przyprawy. 

Sprawdź także  Nowe Zoo w Poznaniu opinie – czy warto odwiedzić? Relacja z zoo!

Im lepiej zorganizujesz kuchnię na etapie jej projektowania, tym lepiej – odkładanie spraw na później często kończy się tym, że w późniejszym etapie nie znajdziesz czasu na to, by zorganizować przestrzeń od nowa. 

Estetyka i praktyczność – styl i wygoda 

Materiały do urządzania kuchni dobieraj i pod kątem estetycznym, i tego, jak będzie trzeba o nie dbać. Przykładowo – choć czarny, matowy zlew może wyglądać doskonale, jego czyszczenie jest nieco bardziej wymagające, niż w przypadku białej, lakierowanej wersji. 

Podobnie kwestia frontów – matowe, z wewnętrznymi, ukrytymi uchwytami mogą wydawać się idealne, ale te lakierowane, z uchwytem w formie gałki, łatwiej będzie Ci utrzymać w czystości – po tym, gdy sięgniesz do szafki ubrudzoną podczas gotowania ręką. 

Jasne kolory optycznie powiększają przestrzeń, ale szybciej się brudzą. Ciemne bywają bardziej praktyczne, jednak mogą nieco zamknąć kuchnię pod kątem wizualnym. Jeśli chcesz optycznie powiększyć kuchnię, zamiast klasycznych frontów możesz zdecydować się na szklane – tworzą one wrażenie nieco szerszej przestrzeni. 

Zadbaj o oświetlenie – dobrze jest skomponować je warstwowo, to znaczy i na suficie, i wokół newralgicznych miejsc (na przykład jako listwa nad blatem czy przy szafkach). Lampy LED możesz wyposażyć w żarówki reagujące na dotyk – w kuchni, gdzie pracuje się rękami, może to ułatwić zadania i sprawić, że zachowasz większą czystość. 

Warto sprawdzić w sieci inspiracje i najnowsze trendy albo skorzystać z usług profesjonalnego projektanta, jeśli wahasz się, czy samodzielnie dobrze skomponujesz swoją nową kuchnię! 

Artykuł sponsorowany