Stir Fry z ryżem i z mięsem
Kolejny tydzień i kolejny przysmak. Tym razem danie chińskie; bardzo smaczne, pożywne i mało kaloryczne mimo, iż smażone.
Ta metoda smażenia bardzo Nam odpowiada. Danie nie traci swoich wartości odżywczych a z warzyw nie robi się miękka papka. Łatwe i szybkie w przygotowaniu.
My robimy to danie z mięsem ale uważam, że bez niego też będzie wyborne.
Ostatnio używamy schabu ale śmiało można zamienić na pierś z kurczaka lub indyka. Też jest smaczne.
Ale nam najbardziej smakuje zgodnie z poniższym przepisem
Co potrzebujemy:
- Wok – najlepsza patelnia do przygotowania tego dania
- Ryż
- Schab 200g (równie dobre jest w wersji z filetem kurczaka lub indyka)
- pół Cebuli (może być szalotka)
- 2 Marchewki
- 1 mała Pietruszka
- Kawałek selera
- Kawałek Pora
- Kapusta pekińska
- Biała rzodkiew
- Przyprawa 5smaków
- Curry w słoiczku
- Sos sojowy jasny (lub ciemny)
- Olej ryżowy (może być inny – jaki masz – nam najbardziej smakuje na ryżowym z tego względu, że nie zmienia smaku potrawy i dlatego ten zaznaczam)
Przygotowanie:
Ugotuj ryż.
Warzywa pokrój w julienne (cienkie paski podobnej długości i grubości – by w tym samym czasie były miękkie)
Na rozgrzanej patelni smażymy wcześniej zamarynowane mięso wraz z cebulką.
(marynata wg uznania, nasza robiona jest na kilka godzin przed smażeniem i składa się z: curry, odrobiny przyprawy 5smaków, sosu sojowego i oleju ryżowego)
Po usmażeniu przełóż mięso do innego naczynia.
A do Woka dolej oleju ryżowego i wsyp warzywa. Smaż na dużym ogniu.
Gdy warzywa odpowiednio zmiękną dodaj ugotowany wcześniej ryż i podsmażone mięso.
Podgrzej całość i voilaaa 😀 😉
Danie gotowe! Pozostanie wyłożyć na talerz i zjeść:)
Smacznego!
14 komentarzy
Magda
luty 11, 02 2016 07:14:12Dobrze, że w nocy nie wchodziłam na bloga ?? a danie polecam, robiłam w poniedziałek, smacznie i szybko ?
No dobra oprócz tego krojenia
Magda
luty 11, 02 2016 07:15:17Ucięło mi… krojenia warzyw – ale ja jakaś nieudolna pod tym względem jestem albo za dokładna bo mi schodzi ?
Gosia Kacprowska
luty 12, 02 2016 11:45:27Ogromnie się cieszę, że spróbowałaś 🙂 A cieszy mnie jeszcze bardziej to, że smakowało – bo to jest najważniejsze:) teraz czas na Risotto;) Ciekawa jestem, czy Wam zasmakuje:) Ps. Krojenie w julienne rzeczywiście monotonne ale widziałam maszynki do szybkiego krojenia w piękne równe paski;)
Magda
luty 13, 02 2016 08:20:30Ja mam swój ukochany przepis na kluseczki z marchewka i cukinia, ale właśnie tak krojone ? ostatnio Kamil siedział i kroil ?
Gosia Kacprowska
luty 14, 02 2016 09:44:56mhmm brzmi smacznie:) Poproszę o przepis :*
Kamila
luty 11, 02 2016 10:45:39No nie …. ta godzina a ja to ujrzałam hahah, aż mi slinkę przełykam. Wejdę na bloga jutro i dokładnie przeczytam składniki …. na pewno smaczne 🙂
Gosia Kacprowska
luty 12, 02 2016 11:38:56Polecam Kochana – przepyszne :*
Gabi
luty 12, 02 2016 03:36:48Wyglada smakowicie ;)))
Gosia Kacprowska
luty 12, 02 2016 04:19:14i takie jest 🙂 Polecam wypróbować
Aga_i_Mela
luty 12, 02 2016 11:17:12I znów smakołyki u Ciebie 😀 Chyba po chorobie musze się sprawdzić w kuchni :p 🙂
Gosia Kacprowska
luty 14, 02 2016 09:44:17Koniecznie!:)
Gabriela
kwiecień 20, 04 2016 04:22:37Weszlam na bloga popatrzec coz to za nowe wpisy na blogu a tu takie dania, ze odrazu glodna sie zrobilam hihi
Gosia Kacprowska
kwiecień 25, 04 2016 02:23:30Polecam spróbować 🙂