Stir Fry z ryżem i z mięsem

Kolejny tydzień i kolejny przysmak. Tym razem danie chińskie; bardzo smaczne, pożywne i mało kaloryczne mimo, iż smażone.

Ta metoda smażenia bardzo Nam odpowiada. Danie nie traci swoich wartości odżywczych a z warzyw nie robi się miękka papka. Łatwe i szybkie w przygotowaniu.

My robimy to danie z mięsem ale uważam, że bez niego też będzie wyborne.

Ostatnio używamy schabu ale śmiało można zamienić na pierś z kurczaka lub indyka. Też jest smaczne.
Ale nam najbardziej smakuje zgodnie z poniższym przepisem

Co potrzebujemy:

  • Wok – najlepsza patelnia do przygotowania tego dania
  • Ryż
  • Schab 200g (równie dobre jest w wersji z filetem kurczaka lub indyka)
  • pół Cebuli (może być szalotka)
  • 2 Marchewki
  • 1 mała Pietruszka
  • Kawałek selera
  • Kawałek Pora
  • Kapusta pekińska
  • Biała rzodkiew
  • Przyprawa 5smaków
  • Curry w słoiczku
  • Sos sojowy jasny (lub ciemny)
  • Olej ryżowy (może być inny – jaki masz – nam najbardziej smakuje na ryżowym z tego względu, że nie zmienia smaku potrawy i dlatego ten zaznaczam)

Przygotowanie:

Ugotuj ryż.

Warzywa pokrój w julienne (cienkie paski podobnej długości i grubości – by w tym samym czasie były miękkie)
mamnatooko (1) mamnatooko (3)

Na rozgrzanej patelni smażymy wcześniej zamarynowane mięso wraz z cebulką.
(marynata wg uznania, nasza robiona jest na kilka godzin przed smażeniem i składa się z: curry, odrobiny przyprawy 5smaków, sosu sojowego i oleju ryżowego)
mamnatooko (2) mamnatooko (4) mamnatooko (5)

 Po usmażeniu przełóż mięso do innego naczynia.
mamnatooko (6)

A do Woka dolej oleju ryżowego i wsyp warzywa. Smaż na dużym ogniu.
mamnatooko (7) mamnatooko (9)

Gdy warzywa odpowiednio zmiękną dodaj ugotowany wcześniej ryż i podsmażone mięso.
mamnatooko (11)

Podgrzej całość i voilaaa 😀  😉
mamnatooko (12)

Danie gotowe! Pozostanie wyłożyć na talerz i zjeść:)
mamnatooko (14)

Smacznego!

14 komentarzy

  • Magda

    Luty 11, 02 2016 07:14:12

    Dobrze, że w nocy nie wchodziłam na bloga ?? a danie polecam, robiłam w poniedziałek, smacznie i szybko ?
    No dobra oprócz tego krojenia

    • Magda

      Luty 11, 02 2016 07:15:17

      Ucięło mi… krojenia warzyw – ale ja jakaś nieudolna pod tym względem jestem albo za dokładna bo mi schodzi ?

    • Gosia Kacprowska

      Luty 12, 02 2016 11:45:27

      Ogromnie się cieszę, że spróbowałaś 🙂 A cieszy mnie jeszcze bardziej to, że smakowało – bo to jest najważniejsze:) teraz czas na Risotto;) Ciekawa jestem, czy Wam zasmakuje:) Ps. Krojenie w julienne rzeczywiście monotonne ale widziałam maszynki do szybkiego krojenia w piękne równe paski;)

      • Magda

        Luty 13, 02 2016 08:20:30

        Ja mam swój ukochany przepis na kluseczki z marchewka i cukinia, ale właśnie tak krojone ? ostatnio Kamil siedział i kroil ?

        • Gosia Kacprowska

          Luty 14, 02 2016 09:44:56

          mhmm brzmi smacznie:) Poproszę o przepis :*

  • Kamila

    Luty 11, 02 2016 10:45:39

    No nie …. ta godzina a ja to ujrzałam hahah, aż mi slinkę przełykam. Wejdę na bloga jutro i dokładnie przeczytam składniki …. na pewno smaczne 🙂

    • Gosia Kacprowska

      Luty 12, 02 2016 11:38:56

      Polecam Kochana – przepyszne :*

  • Gabi

    Luty 12, 02 2016 03:36:48

    Wyglada smakowicie ;)))

    • Gosia Kacprowska

      Luty 12, 02 2016 04:19:14

      i takie jest 🙂 Polecam wypróbować

  • Aga_i_Mela

    Luty 12, 02 2016 11:17:12

    I znów smakołyki u Ciebie 😀 Chyba po chorobie musze się sprawdzić w kuchni :p 🙂

    • Gosia Kacprowska

      Luty 14, 02 2016 09:44:17

      Koniecznie!:)

  • Gabriela

    Kwiecień 20, 04 2016 04:22:37

    Weszlam na bloga popatrzec coz to za nowe wpisy na blogu a tu takie dania, ze odrazu glodna sie zrobilam hihi

    • Gosia Kacprowska

      Kwiecień 25, 04 2016 02:23:30

      Polecam spróbować 🙂

Zostaw komentarz