Sernik z białą czekoladą na spodzie oreo

Sernik – czy da się go nie lubić? Pewnie tak. Ja jednak za nim przepadam. Szczególnie mocno za tym sernikiem z białą czekoladą na spodzie oreo


Składniki

 

Spód: 

•Ciastka oreo (ok 200g)

•Masło (roztopione) (ok 50g)

 

Masa serowa: 

• 2 tabliczki białej czekolady 

• śmietanka 30% ok100ml

• 1kg twarogu (miałam takie w wiaderku, niesłodzony!)

• 4 jajka 

• cukier waniliowy (opakowanie ;))

• pół szkl. cukru

• 2 łyżki mąki ziemniaczanej


Wykonanie

Spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia. 

Ciastka oreo rozkruszyć na drobny pył(metoda dowolna) i połączyć z roztopionym wcześniej masłem. Wyłożyć na przygotowaną blachę. 

Masa serowa: 

1.Twaróg, jajka, cukry,mąkę ziemniaczaną wymieszać mikserem (nie za długo by nie napowietrzyć masy)

2.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Gdy już będzie całkiem roztopiona ostrożnie odstawić na blat i wlać śmietankę. Porządnie wymieszać (mieszałam łyżką) 

Ciągle mieszając dodać ok10 łyżek masy z pkt1.(ochłodzimy w ten sposób czekoladę) 

3.łączymy masę z punktu drugiego z masą z punktu pierwszego mieszając delikatnie i krótko mikserem 

Masę czekoladowo-serową wlewamy na blachę wyłożoną wcześniej ciastkami oreo 


Piekarnik nastawiamy na 160 st. Na spód piekarnika (lub pod blachę z ciastem) wkładamy blachę z wodą (pieczemy w kąpieli wodnej – ciasto będzie miało idealną konsystencję)

Pieczemy 75 min (góra-dół bez termoobiegu) 

Po tym czasie góra ciasta powinna być lekko zarumieniona. W razie konieczności można trochę wydłużyć pieczenie. 

Studzimy – pierwsze 15 min w zamkniętym, jeszcze ciepłym piekarniku, później 15 min w otwartym. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy w chłodnym miejscu. Ostudzone ciasto wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc) 

Schłodzony sernik idealnie komponuje się z musem malinowym (podejrzewam,że wiśniowy lub żurawinowy będzie również idealnym połączeniem) 

Smacznego

7 komentarzy

  • Joanna

    kwiecień 29, 04 2019 01:30:33

    O, dzisiaj go zrobię. To postanowione. I dam znać, jak mi poszło. Na zdjęciu wygląda na obscenicznie wręcz pyszny 😉

    • Gosia Kacprowska

      kwiecień 29, 04 2019 01:31:30

      taki właśnie jest ? Przepyszny

  • Monika

    czerwiec 30, 06 2019 10:32:34

    Zrobiłam ten sernik , wszystko prawidłowo bez utrudnień zapowiadał się bardzo dobrze wyrósł durzy . Po wystygnięciu zostało nie całe 2 cm ciasteczka.ktoś wie dla czego?

    • Gosia Kacprowska

      czerwiec 30, 06 2019 10:35:34

      O nie 🙁 Może za szybko wyjęty z piekarnika? 🙁 mi też delikatnie opada za każdym razem. Ostatnio używam mniejszą blaszkę by po opadnięciu i tak był wysoki.
      On jest bardzo ciężki.

  • Marta

    marzec 04, 03 2021 02:30:07

    Bardzo pyszny sernik

  • Ania

    marzec 22, 03 2023 10:50:45

    Witam, sernik jest pyszny, tylko mam problem ze spodem. Jaka może byc przyczyna, ze po upieczeniu spod jest mokry i odstaje od masy, wgl sie nie trzyma.

    • Gosia Kacprowska

      marzec 27, 03 2023 01:05:56

      może warto na spód dodać więcej ciastek? Te kruche części.

Zostaw komentarz