
Pyszne pierogi na słodko
Sezon na truskawki trwa, zatem trzeba się nimi nacieszyć. Osobiście je uwielbiam. Najbardziej smakują mi te zerwane prosto z krzaczka 😉 Ale lubię je również jako składnik wielu potraw i napojów.
Ostatnio królowały na naszym stole pyszne pierogi na słodko – część była z truskawkami a druga część z serem – mhmmm mniam, pychotka.
Przepis na ciasto do pierogów na słodko jest prosty, z resztą jak większość przepisów, które tu znajdziecie 😉
Składniki na ok30szt (dużych):
- 3szkl mąki
- kawałek masła – ok 10g
- 1żółtko
- trochę ciepłej wody
Farsz:
1.OWOCOWY: Owoce np.Truskawki posypać cukrem odstawić na chwilę na sitko – cenny sok, który spłynie może posłużyć np. później jako sos do polania pierogów
2.SEROWY: Twaróg połączyć z 1 żółtkiem, 2-3 łyżeczkami cukru waniliowego* oraz z cukrem trzcinowym (lub białym) – cukru dodajemy wg uznania.
*cukier waniliowy można zastąpić laską wanilli
Wykonanie
1.Składniki połączyć i wymieszać w misce lub na stolnicy – w razie potrzeby podsypywać mąką lub dolewając wody – ciasto nie może być twarde – powinno być sprężyste.

2.Oderwać kawałek i rozwałkować ale nie za cienko – przy nadzieniu z owoców ciasto musi być nieco grubsze niż przy tradycyjnych pierogach

3.Szklanką lub kubkiem odciskamy koła i na ich środek nakładamy farsz

4.Uformować pierogi a ich końce docisnąć widelcem by nie rozkleiły się podczas gotowania

5.W dużym garnku zagotować wodę z łyżką soli
6.Pierogi wrzucić do gotującej wody i gotować ok 3min
7.Ugotowane pierogi wyjąć cedzakiem na talerz
8.Smacznego!

Zobaczcie jaką miałam wspaniałą pomocnicę
5 komentarzy
eva
czerwiec 20, 06 2016 11:19:55wyglądają i zapewne smakowały przepysznie..koniecznie spróbuję.smaki dzieciństwa
Gosia Kacprowska
czerwiec 22, 06 2016 03:06:31Najlepsze 🙂 Polecam, na pewno będziesz zadowolona.
Wioleta Sadowska
czerwiec 20, 06 2016 06:55:05Muszą być pyszne 😉
Gosia Kacprowska
czerwiec 22, 06 2016 03:05:30Takie są 🙂
Kasiakkkk
czerwiec 29, 06 2016 05:00:09Uwielbiam pierogi. Z masłem NIGDY nie robiłam