Piernik bez miodu wg przepisu mojej mamy

Gdy dodałam na Instagramie (klik) zdjęcie z ciastem od mojej Mamy dostałam kilka próśb o przepis. Oto ON  😀

Piernik bez miodu – nazwany przez niektórych „murzynkiem” jest pyszny(wg całej rodzinki) i prosty w przygotowaniu (wg mojej mamci).

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl mleka
  • 0,5 szkl oleju
  • 2 szkl mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kakao
  • pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki

Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do tego dodać mleko i resztę składników. Wszystko dokładnie wymieszać.

Przelać do długiej, wąskiej blachy.

Nagrzać piekarnik do ok 180st i piec ok 40min.

Upieczony i wystudzony placek można polać polewą*, posypać wiórkami lub przełożyć kremem.

Polewa:
-4 łyżki mleka
-1 czekolada mleczna
Podgrzać mleko. Gdy będzie ciepłe dodać czekoladę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.

SMACZNEGO! 🙂 

12 komentarzy

  • Kamila

    lipiec 22, 07 2016 10:44:43

    Przepis przepisany … oj będziemy się zajadać mniam mniam
    ps. Polewa będzie na pewno haha

    • Gosia Kacprowska

      lipiec 22, 07 2016 11:17:28

      Cieszę się. Pozostaje mi życzyć smacznego????

  • Ewa

    grudzień 22, 12 2018 01:16:02

    Witam. Wlasnie z corcia pieczemy piernika z tego przepisu. Jeszcze z 20 minutek i bedzie upieczone. Pachnie i wyglada pieknie a jak smakuje napisze jak sie upiecze?

    • Gosia Kacprowska

      grudzień 22, 12 2018 01:22:29

      Cześć Dziewczyny!
      Dziękuję za wiadomość. Bardzo, bardzo mi miło.
      Smacznego ♥️

  • Natalia F.

    wrzesień 04, 09 2021 11:13:27

    Bardzo atrakcyjny piernik, nawet taka młódka jak ja bardzo dobrze sobie poradziła z takim przejrzystym przepisem. Buziaczki ❤️❤️❤️

    • Gosia Kacprowska

      wrzesień 04, 09 2021 11:53:10

      Wspaniale. Bardzo się cieszę. 🖤
      Przekażę mamie, ze Jej przepis daje pozytywne wrażenia ☺️

  • NF

    wrzesień 04, 09 2021 11:50:57

    Wybitny

    • Gosia Kacprowska

      wrzesień 04, 09 2021 11:53:20

      Mega 🤓☺️

  • Roksana

    grudzień 09, 12 2021 08:54:34

    A czy jak użyje mieszanki bezglutenowej zamiast mąki i mleka ryżowego to wyjdzie???
    Dziękuję za wszystkie porady. 🙂

    • Gosia Kacprowska

      grudzień 09, 12 2021 08:57:16

      Najlepiej przetestować. Nie miałam okazji (ani potrzeby). Mama mówi, że ten placek zawsze wychodzi. Czasami coś zmienia i zawsze smakuje.
      Daj znać proszę gdy przetestujesz jak w smaku 🙂

  • Maro

    grudzień 23, 12 2022 10:43:21

    Ten przepis był w latach 90 w poradniku domowym. Piekłem to ciasto jako dziecko. A teraz mi się przypomniał i piekę jako 40 latek 🙂

    • Gosia Kacprowska

      luty 05, 02 2023 09:25:15

      Ten przepis jest świetny. Ciacho zawsze wychodzi 🙂 i zawsze wszystkim smakuje

Zostaw komentarz