
Łosoś w cieście francuskim
Inspirację do tego dania zaczerpnęliśmy od znajomych. Po spróbowaniu od razu poczuliśmy, że to danie musi zagościć w naszym menu. Nie wiem jak dokładnie robili to danie znajomi. My robiliśmy to tak:
Uwaga! Przepis jest bardzo prosty, szybki i smaczny 🙂
Oczywiście można go nieco utrudnić wykonując samemu ciasto francuskie. My z braku czasu korzystamy z kupnego.
Składniki:
- ciasto francuskie
- łosoś
- szpinak
- cebula
- czosnek
- ser feta
- mascarpone
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Fileta z łososia oddzielamy od skóry, kroimy na kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Do niej dodajemy umyty i przesuszony szpinak. Na koniec smażenia dodajemy wyciśnięty (lub pokrojony w drobną kostkę) czosnek. Uwaga! przypalony czosnek daje gorzki posmak – dlatego preferuję dodawanie go pod koniec smażenia.
W misce mieszamy oba sery (feta i mascarpone). Dodajemy do tego wystudzony szpinak.
Ciasto francuskie nakrajamy po bokach. Na środek wykładamy sery ze szpinakiem. Na to kładziemy kawałki (surowego) fileta z łososia. Całość przykrywamy naciętymi bokami. Wierzch ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Piec w temp. ok200stC przez ok 20min (do złocistego koloru) lub zgodnie z informacją podaną na opakowaniu ciasta francuskiego.
To wszystko! Proste?
Smacznego 😉
Łosoś w cieście francuskim
Łosoś w cieście francuskim
Łosoś w cieście francuskim
Łosoś w cieście francuskim
6 komentarzy
Dominika
listopad 17, 11 2016 12:36:22To coś dla mnie, dziekuje za pomysł na obiad !!!:)
Gosia Kacprowska
listopad 17, 11 2016 04:04:43Smacznego Kochana 🙂
Magdalena
grudzień 10, 12 2016 05:59:14Dzisiaj zrobię go po raz drugi ☺
Bardzo pyszne danie ☺
Gosia Kacprowska
grudzień 11, 12 2016 09:20:04Nawet nie wiesz jak to cieszy 🙂
Smacznego :*
Ewa
grudzień 23, 12 2020 03:03:32Pomysł może niezły, tylko ile tych składników do farszu jak i samego łososia..????
Zyta
sierpień 27, 08 2022 09:12:34Robię dzisiaj na obiad😀