
Jajka w sakiewkach
Lubicie jajka na miękko?
Ja bardzo, ale nie przepadam za wydłubywaniem ich ze skorupek i niestety najczęściej gotowane w tradycyjny sposób wychodzą mi jednak na twardo.
Dlatego dla mnie najlepszym rozwiązaniem są JAJKA W SAKIEWKACH
W przygotowaniu troszkę czasochłonne ale zawsze jem je z ogromną przyjemnością.
Idealne niedzielne śniadanko.
Jak je zrobić?
1.Przygotuj:
- jajka,
- miskę,
- folię spożywczą,
- olej,
- sól, pieprz
- nożyczki
- klipsy (do zawijania folii)
2.Na miskę połóż luźno folię spożywczą w taki sposób, żeby w środku był mały dołeczek. Nie musi być do samego dna miski. Ma się tam zmieścić jedno rozbite jajko. Odpowiedniej wielkości kawałek folii odetnij nożyczkami.
3.Koniecznie wysmaruj folię olejem lub masłem – dzięki temu folia pięknie odejdzie od jajka po ugotowaniu.
4.Wbij 1 jajko. Dodaj soli i pieprzu (można dodać inne ulubione przyprawy)
5.Zawiń jajko w folię zdejmując ją powoli z brzegów miski i zrób sakiewkę – stąd nazwa:)(postaraj się wypuścić powietrze z folii i „złap” klipsem – by jajko nie wypłynęło)
6.Jajka włóż do gotującej wody i GOTUJ 5 MINUT (Bardzo dużo zależy od jakości jajek)
To wszystko!
Życzę SMACZNEGO!
7 komentarzy
Magda
grudzień 13, 12 2015 08:15:44Uwielbiam je <3 tylko wrzucam w torebki śniadaniowe i zawiazuje supełki ? trochę szybciej wychodzi przy tym małym łobuziaku ?
Gosia Kacprowska
grudzień 16, 12 2015 11:37:48O dobry pomysł. Muszę kiedyś wypróbować Twojej metody.
dorcia
grudzień 15, 12 2015 09:28:13Uwielbiam jajka w każdej postaci, musze wypróbować, dziękuje za pomysł :****
Gosia Kacprowska
grudzień 16, 12 2015 12:23:21Och to super, że trafiłam z pomysłem przedstawienia tego ciekawego sposobu gotowania jaj:) Polecam- my uwielbiamy:)
Kamila
styczeń 29, 01 2016 08:37:41No to mnie miłe Panie zaskoczyłyście 🙂 ja jeszcze nie próbowałam ani z folia spożywczą ani w woreczkach .. jak spróbuję to dam znać 🙂
Kasiakkkk
styczeń 23, 01 2017 11:00:54Mhmm w weekend na pewno zrobię ????