
Domowa Nutella – krem orzechowo-czekoladowy
Nie daj sobie wmówić, że jakakolwiek „domowa nutella” smakuje tak samo jak ta oryginalna „Nutella”®! Nie!
Znam kilka przepisów na niby „nutellę” (np. z awokado oraz kilka podobnych do poniższego) ale żaden nie przypomina smaku tej oryginalnej. Niemniej lubię poznawać nowe smaki. Poza tym lubię uczucie, gdy sama coś przygotuję (niemal od a do z). Radość ma sięga zenitu gdy efekt przerasta oczekiwania.
Tak było m.in. z tym kremem orzechowo-czekoladowym. Gdy zaczynałam go robić nie miałam żadnego mleka w lodówce. Ale w spiżarce znalazłam wiórki kokosowe. Dlatego sama zrobiłam szybko mleko kokosowe (napój kokosowy).
Przy okazji podam Wam przepis na mleko kokosowe (napój kokosowy)
Mleko/napój kokosowy
Składniki:
? 1 szkl wiórków kokosowych (najlepiej bez dwutlenku siarki)
? 4 szkl wody (przegotowanej i gorącej – ale nie wrzątek)
Przygotuj również: blender, naczynie do blendowania, sitko, miskę, łyżkę
Wykonanie:
1⃣ Zalej wiórki 2szklankami gorącej wody i blenduj kilka minut.
2⃣ Przelej przez sitko, dociśnij dokładnie łyżką aby wycisnąć jak najwięcej mleka (napoju)
3⃣ Wyciśnięte wiórki, zalej ponownie 2szkl gorącej wody, zblenduj kilka min i znów przelej przez sitko.
? Mleko kokosowe gotowe!
Ps.Do jego przechowywania proponuję szklany słoik. Przechowuj w lodówce do 4 dni.
Domowa Nutella
Składniki:
▪ 100 ml mleka kokosowego (lub innego roślinnego a nawet krowiego)
▪ 2-3 łyżki kakao
▪ 1-2 łyżki miodu
▪ 1 łyżka oleju kokosowego
▪10 daktyli bez pestek (wyparzonych w gorącej wodzie Ok 10-15min)
▪ Garść prażonych orzechów laskowych (prażyłam w piekarniku ok 15min w temp 180st, żeby skórka zeszła – bo ta z kolei dodaje goryczki, a ja nie cierpię tego smaku)
Wszystko razem zblendowałam, przełożyłam do słoiczka i włożyłam do lodówki.
? Domowa Nutella gotowa
Proste prawda?
Ps. Lubię słodkie ale jeśli dla Ciebie ten krem okazałby się za słodki to zrezygnuj z miodu i dodaj mniej daktyli 😉
Smacznego!
10 komentarzy
Barbara P.
marzec 06, 03 2017 07:51:10Ja też jeszcze nie znalazłam zamiennika, który smakowałby jak Nutella. Szkoda, że jest taka niezdrowa. Niemniej przepis fajny. Kiedyś robiłam coś podobnego i formowałam jak czekoladki. Miały być batony Marsy 🙂 Oczywiście nie były, ale lubię smak daktyli z dodatkami, więc chętnie spróbuję domowej Nutelli 🙂
Gosia Kacprowska
wrzesień 09, 09 2017 07:54:43Polecam Basiu! Zawsze to jakieś urozmaicenie.
Co prawda wolę tę słodką Nutellę ale i ten zamiennik nie jest taki zły 😉
Nenulka
marzec 07, 03 2017 01:12:11Uwielbiam takie smakołyki. Nie wiem czemu takie produkty smakują mi bardziej niż te mocno przetworzone. Ogólnie jestem zwolenniczką zdrowego jedzenia. Ale widzę, że tu są przepisy różnego pokroju. Z pewnością zostanę tu na dłużej bo znajdę zarówno coś dla siebie jak i dla rodziny – która niestety nie podziela mojej miłości do zdrowej żywności. Na pierwszy ogień zrobię łososia w cieście francuskim, który tu widziałam 🙂
Dzięki – będę polecać Twojego bloga!
Natalka
marzec 11, 03 2017 11:47:33Mhm coś idealnie dla mnie! Uwielbiam takie rarytasy ???? dobrze,że nie smakuje jak nutellą bo tej oryginalnej nie lubię. Wiem to dziwne! Ale ona jest dla mnie za słodka fuuuu
Gosia Kacprowska
marzec 15, 03 2017 07:23:56W takim razie ta powinna podbić Twoje kubki smakowe 🙂
Smacznego
Gosia Kacprowska
wrzesień 09, 09 2017 07:52:43dla każdego coś dobrego 😉
Ania
marzec 14, 03 2017 07:34:19Przestałam kupować nutellę od kiedy zaczęłam zwracać baczną uwagę na skład produktów, które kupuję, no ale czasem domownicy upominają się o ten smakołyk, dlatego z pewnością wykorzystam twój przepis:)
Gosia Kacprowska
marzec 15, 03 2017 07:19:22Aniu jeśli lubicie kremy orzechowe, czekoladowe to ten powinien Wam zasmakować.
Ja już życzę Wam smacznego i pozdrawiam ciepło.
Aga
październik 12, 10 2017 06:49:21też taki kremik robię i bardzo go lubię 🙂
Miszka
styczeń 23, 01 2020 08:13:42Mniam. Mniam. Już kiedyś robiłam ten krem i bardzo mi smakował 🙂 Dobrze, że przypomniałaś o tym wpisie bo zapomniałam, Ci wcześniej o tym napisać.
W weekend zrobię porad kolejny 🙂