
Babeczki warzywne
Większość z Was już wie, że jestem zwolenniczką szybkich, prostych i smacznych przepisów. Chociaż tych z większym nakładem pracy też tu nie brakuje. Poziom trudności dań sami możecie ocenić – wystarczy zajrzeć do kategorii kulinaria (klik).
Dziś, na prośbę kilku z Was, przepis na babeczki warzywne. To świetna alternatywa zarówno na śniadanie jak i kolację. Smaczne i pożywne a do tego dziecinnie proste:
BABECZKI WARZYWNE
Co potrzebujemy do wykonania ok 10 babeczek:
Jajka ok 4-5szt
Mleko roślinne ok 6 łyżek
Warzywa – takie jakie lubimy – u mnie pierwsze skrzypce grały czerwona papryka i liście jarmużu, śmiało można dodawać: brokuły, kukurydzę, paprykę żółtą, paprykę zieloną…
(ps.mogą być mrożonki ale należy je wcześniej przesmażyć)
A poza tym dodawałam niemal wszystko co miałam pod ręką, m.in.: siemię lniane, chia, słonecznik, dynia a nawet żurawina – w każdej foremce „działo się” coś innego ale wszystkie mi niesamowicie smakowały! Dlatego jeszcze raz przypominam eksperymentujcie w kuchni to świetna zabawa! Angażujcie dzieci do pomocy. Spędzicie razem czas i zjecie coś dobrego, wspólnie przygotowanego ;D
Przyprawy: sól, pieprz, tymianek
Ja używam soli himalajskiej, pieprzu ziołowego i do niektórych foremek dodawałam tymianku
Wykonanie:
- Warzywa kroimy na małe kawałki i układamy na dnie foremek. Dosypujemy dodatki (siemię, słonecznik, chia, itp)
- Ubijamy jajka z mlekiem, solą i pieprzem.
- Zalewamy foremki z warzywami i dodatkami (do ok 3/4 wysokości foremki)
- Pieczemy ok 20-25min w temp ok 180 st C (w funkcji góra-dół, bez termoobiegu).
Gotowe! Smacznego 🙂
Babeczki warzywne polecam na śniadania w jadłospisie
https://mamnatooko.pl/kulinaria/tygodniowy-jadlospis-2/
Drodzy!
Dziękuję za tyle informacji od Was odnośnie tego przepisu!
Kilka z tych informacji, podpowiedzi przekazuję poniżej:
-
Wszystkie składniki (sypkie oraz jajka i mleko) połącz przed przelaniem do foremek
-
Możesz zamienić mleko np na śmietanę
-
Babeczki wyjdą nawet bez mleka
12 komentarzy
Anszpi
luty 07, 02 2017 12:16:40Świetny pomysł na przekąskę 🙂
Gosia Kacprowska
luty 07, 02 2017 12:40:11Też tak myślę ????????????
Barbara P.
luty 07, 02 2017 01:47:32Wyglądają bardzo efektownie. Idealne na przyjęcie. I dla niejadków, bo oczy cieszą 🙂
Gosia Kacprowska
luty 08, 02 2017 05:10:25Smakują też nieźle. Polecam i smacznego życzę 😉
dorcia
luty 07, 02 2017 10:31:19Jutro zrobię na sniadanko????Myślę ze Oli i Krzysiowi przypadną do gustu…. aaaaa już na sama myśl mi ślinka cieknie ????
Gosia Kacprowska
luty 08, 02 2017 05:11:25Smacznego Kochani 🙂
Ola to moe pomagać przy takich babeczkach.
Jeszcze trochę i sama będzie mogła Mamusi zaserwować te pyszności 🙂
Gosia Kacprowska
luty 09, 02 2017 01:01:36Smacznego 🙂
Marta
październik 31, 10 2017 02:24:40Ciekawy pomysł i fajnie wygląda. 🙂
renata
październik 31, 10 2017 07:24:35Wygladaja przepysznie!
Olga
styczeń 21, 01 2018 05:24:05Robiłam – idealne na spotkanie w gronei znajomych, lunch do pracy i szybką przekąskę 😉
Gosia Kacprowska
styczeń 22, 01 2018 09:35:41Suuuper. Do tego są proste i szybkie w przygotowaniu. Ostatnio na spotkanie ze znajomymi robiliśmy wspaniałe koreczki – chyba muszę ddac kilka kolejnych przepisów 😉 Dzięki za komentarz – natchnęłaś mnie 🙂