Babeczki warzywne

Większość z Was już wie, że jestem zwolenniczką szybkich, prostych i smacznych przepisów. Chociaż tych z większym nakładem pracy też tu nie brakuje. Poziom trudności dań sami możecie ocenić – wystarczy zajrzeć do kategorii kulinaria (klik).

Dziś, na prośbę kilku z Was, przepis na babeczki warzywne. To świetna alternatywa zarówno na śniadanie jak i kolację. Smaczne i pożywne a do tego dziecinnie proste:

BABECZKI WARZYWNE

Co potrzebujemy do wykonania ok 10 babeczek:

Jajka ok 4-5szt

Mleko roślinne ok 6 łyżek

Warzywa – takie jakie lubimy – u mnie pierwsze skrzypce grały czerwona papryka i liście jarmużu, śmiało można dodawać: brokuły, kukurydzę, paprykę żółtą, paprykę zieloną
(ps.mogą być mrożonki ale należy je wcześniej przesmażyć)

 A poza tym dodawałam niemal wszystko co miałam pod ręką, m.in.: siemię lniane, chia, słonecznik, dynia a nawet żurawina – w każdej foremce „działo się” coś innego ale wszystkie mi niesamowicie smakowały! Dlatego jeszcze raz przypominam eksperymentujcie w kuchni to świetna zabawa! Angażujcie dzieci do pomocy. Spędzicie razem czas i zjecie coś dobrego, wspólnie przygotowanego ;D

Przyprawy:  sól, pieprz, tymianek
Ja używam soli himalajskiej, pieprzu ziołowego i do niektórych foremek dodawałam tymianku

Wykonanie:

  • Warzywa kroimy na małe kawałki i układamy na dnie foremek. Dosypujemy dodatki (siemię, słonecznik, chia, itp)
  • Ubijamy jajka z mlekiem, solą i pieprzem.
  • Zalewamy foremki z warzywami i dodatkami (do ok 3/4 wysokości foremki)
  • Pieczemy ok 20-25min w temp ok 180 st C (w funkcji góra-dół, bez termoobiegu).

Gotowe! Smacznego 🙂

Babeczki warzywne polecam na śniadania w jadłospisie
https://mamnatooko.pl/kulinaria/tygodniowy-jadlospis-2/


Drodzy!
Dziękuję za tyle informacji od Was odnośnie tego przepisu!
Kilka z tych informacji, podpowiedzi przekazuję poniżej:

  • Wszystkie składniki (sypkie oraz jajka i mleko) połącz przed przelaniem do foremek

  • Możesz zamienić mleko np na śmietanę

  • Babeczki wyjdą nawet bez mleka

 

 

12 komentarzy

  • Anszpi

    luty 07, 02 2017 12:16:40

    Świetny pomysł na przekąskę 🙂

    • Gosia Kacprowska

      luty 07, 02 2017 12:40:11

      Też tak myślę ????????????

  • Barbara P.

    luty 07, 02 2017 01:47:32

    Wyglądają bardzo efektownie. Idealne na przyjęcie. I dla niejadków, bo oczy cieszą 🙂

    • Gosia Kacprowska

      luty 08, 02 2017 05:10:25

      Smakują też nieźle. Polecam i smacznego życzę 😉

  • dorcia

    luty 07, 02 2017 10:31:19

    Jutro zrobię na sniadanko????Myślę ze Oli i Krzysiowi przypadną do gustu…. aaaaa już na sama myśl mi ślinka cieknie ????

    • Gosia Kacprowska

      luty 08, 02 2017 05:11:25

      Smacznego Kochani 🙂
      Ola to moe pomagać przy takich babeczkach.
      Jeszcze trochę i sama będzie mogła Mamusi zaserwować te pyszności 🙂

    • Gosia Kacprowska

      luty 09, 02 2017 01:01:36

      Smacznego 🙂

  • Marta

    październik 31, 10 2017 02:24:40

    Ciekawy pomysł i fajnie wygląda. 🙂

  • renata

    październik 31, 10 2017 07:24:35

    Wygladaja przepysznie!

  • Olga

    styczeń 21, 01 2018 05:24:05

    Robiłam – idealne na spotkanie w gronei znajomych, lunch do pracy i szybką przekąskę 😉

    • Gosia Kacprowska

      styczeń 22, 01 2018 09:35:41

      Suuuper. Do tego są proste i szybkie w przygotowaniu. Ostatnio na spotkanie ze znajomymi robiliśmy wspaniałe koreczki – chyba muszę ddac kilka kolejnych przepisów 😉 Dzięki za komentarz – natchnęłaś mnie 🙂

Zostaw komentarz