Ryba fifty-fifty
Ryba to jedno z naszych ulubionych dań. Jemy ją niemal w każdy piątek. Przygotowujemy ją na wiele sposobów. Uwielbiamy rybę w cieście piwnym z przepisu Pani Doroty Wellman z książki kucharskiej Lidla.
Ostatnimi czasy Nasze kubki smakowe podbiła ryba przygotowana na dwa sposoby – dlatego przepis nazwaliśmy fifty-fifty
Do PRZYGOTOWANIA dania potrzebujesz:
- Ryba – polecamy Dorsza Atlantyckiego
1część:
- Brokuły
- Masło
- Czosnek
- Parmezan
2część:
- Pieczarki
- Cebula
- Mozarella
- sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
naczynie żaroodporne smarujemy cienko masłem i wykładamy w całości rybą (wcześniej przyprawioną wg uznania).
Część „brokułowa” : Brokuły zaparzyć lub podgotować, odsączyć na druszlaku. Na ciepłe brokuły położyć trochę masła, dodać wyciśnięty czosnek. wymieszać i nałożyć na połowę naczynia z rybą. Posypać parmezanem.
Część „pieczarkowa” : Pieczarki pokroić w paski i podsmażyć. Cebulę pokroić (kostka lub pióra jak kto woli) dodać do pieczarek i podsmażać jeszcze chwilę. Wyłożyć na drugą część i posypać mozarellą.
Piec w piekarniku ok 30min w temp 180st
Podpowiedzi
Ryba najlepiej żeby była odciśnięta z wody.
Jako dodatek do ryby dodajemy bataty i frytki. Również fifty-fifty 😀
Przepis powstał spontanicznie dzięki resztkom z poprzedniego obiadu 😆
Można oczywiście zrobić osobno każdą część. Chociaż dla Nas ryba fifty-fifty jest genialnym urozmaiceniem i taką preferujemy!
16 komentarzy
dorcia
maj 11, 05 2016 09:26:00Wygląda bajecznie. Pewnie smakuje jeszcze lepiej;-) A szybki i nieskomplikowany przepis, to jest to co uwielbiam najbardziej 😉 z pewnością wykorzystam ;*
dorcia
maj 11, 05 2016 09:27:54i fajnie że dwie wersje. Dla każdego coś dobrego 😀
Gosia Kacprowska
maj 11, 05 2016 10:15:25Dokładnie tak – dla każdego coś dobrego 😀
I o ile zajadam się rybą na dwa sposoby to jako dodatek wybieram bataty 🙂
Frytki dla reszty rodziny 😉
Polecam bo jest proste i meega smaczne
dorcia
maj 11, 05 2016 01:01:32Nigdy nie jadłam batatów:) Muszę spróbować 😀
Gosia Kacprowska
maj 11, 05 2016 09:13:46Spróbuj 🙂 Postaraj się pokroić na równe części. Posyp ziołami przed włożeniem do piekarnika. Gdy tylko podpieką się z wierzchu to znaczy, że są gotowe (po ok 15 min w piekarniku 180st). Smacznego:*
eva
maj 11, 05 2016 10:16:04rewelka przepis..naprawdę proste przepisy są ważne bo nie zabierają aż tyle czasu a na pewno jest pyszna taka rybka
Gosia Kacprowska
maj 11, 05 2016 10:19:54Droga Evo uważam dokładnie tak samo jak TY 🙂
Jest PROSTO
Jest PYSZNIE
Połączenie idealne 🙂
Justyna K
maj 11, 05 2016 01:10:29Aż ślinka leci ??? B. smacznie wygląda ☺️ Jeden szybki obiadek a zadowoli wszystkich ? Dla każdego coś dobrego ?
Gosia Kacprowska
maj 11, 05 2016 09:10:24Dokładnie, każdy może znaleźć coś dla siebie 😉
angela
maj 12, 05 2016 01:02:30Ale super pomysl jak tylko wyzdrowieje, to zaserwuje na obiad?
Gosia Kacprowska
maj 12, 05 2016 01:12:04Szybkiego powrotu do zdrowia☺ I smacznego?
angela
maj 12, 05 2016 01:04:42Ja tez uwielbiam bataty ale moj daniel juz nie?
Gosia Kacprowska
maj 12, 05 2016 01:11:33A frytki lubi? ☺
Aga_i_Mela
maj 13, 05 2016 10:24:29Mniam…. znów mi smaka narobiłas :p …i fajnie to wygląda. Dlaczego ja zawsze wieczorami oglądam u Ciebie te kulinaria? 😛 Hehe…
MagdaKw
maj 14, 05 2016 11:24:01Pysznie wygląda?
Zrobię na pewno!
Magda
maj 20, 05 2016 02:25:15Takie proste przepisy są najlepsze, nie narobisz się dużo, a takie pyszności powstają ❤ super pomysł naprawdę ?