Placuszki kokosowo ryżowe – przepis

Jakiś czas temu dodawałam ten przepis na naszym fanpagu (klik).  Ale tam w natłoku informacji wszystko „ginie” dlatego stwierdziłam, że przepis musi znaleźć się tu na blogu. Jest tak prosty, że robimy go z Lenką w kilka minut. Placuszki bardzo lubimy. Może i Wam zasmakują <3

składniki:

Mleko roślinne (może być: ryżowe, kokosowe, migdałowe – kto co lubi) ok.1szkl
Mąka ryżowa ok.0,5 szkl
Mąka kokosowa ok. 0,25szkl
Mąka ziemniaczana ok. 0,25szkl
Jajka 2-3

Wykonanie:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy.
W celu uzyskania idealnie gładkiej masy – przesiewamy mąkę – jest to szczególne udogodnienie przy mące kokosowej, która lubi się nieco „zbrylować”. Nam smakują cieńkie placuszki więc robimy rzadkie ciasto. Jeśli wolisz grubsze placuszki wystarczy dodać więcej mąki 😉

Placuszki smażymy na oleju kokosowym.


Najbardziej smakują Nam posmarowane przepysznym kremem daktylowo-kokosowym od Machina Smaku • Vegan food


Mega smak
Doskonale smakują również posypane wiórkami kokosowymi, polane syropem karmelowym lub samym karmelem (wersja bardzo słodka) oraz w towarzystwie owoców.

Placuszki kokosowo-ryżowe polecam jako przekąski i śniadania w jadłospisie
https://mamnatooko.pl/kulinaria/tygodniowy-jadlospis-2/

 

2 komentarze

    Zostaw komentarz