0 polubił...

Piernik bez miodu wg przepisu mojej mamy

Gdy dodałam na Instagramie (klik) zdjęcie z ciastem od mojej Mamy dostałam kilka próśb o przepis. Oto ON  😀

Piernik bez miodu – nazwany przez niektórych „murzynkiem” jest pyszny(wg całej rodzinki) i prosty w przygotowaniu (wg mojej mamci).

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl mleka
  • 0,5 szkl oleju
  • 2 szkl mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kakao
  • pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki

Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do tego dodać mleko i resztę składników. Wszystko dokładnie wymieszać.

Przelać do długiej, wąskiej blachy.

Nagrzać piekarnik do ok 180st i piec ok 40min.

Upieczony i wystudzony placek można polać polewą*, posypać wiórkami lub przełożyć kremem.

Polewa:
-4 łyżki mleka
-1 czekolada mleczna
Podgrzać mleko. Gdy będzie ciepłe dodać czekoladę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.

SMACZNEGO! 🙂 

2 komentarze

  • Kamila

    Lipiec 22, 07 2016 10:44:43

    Przepis przepisany … oj będziemy się zajadać mniam mniam
    ps. Polewa będzie na pewno haha

    • Gosia Kacprowska

      Lipiec 22, 07 2016 11:17:28

      Cieszę się. Pozostaje mi życzyć smacznego😊

Dodaj komentarz