P臋czotto – przepis na dwa obiady

Smaczne, proste, kolorowe danie idealne na obiad a nawet na dwa obiady 馃槈
Zazwyczaj robi膮c p臋czotto przesadzam z ilo艣ci膮. W贸wczas dojadamy je wieczorem lub, po drobnych „przer贸bkach”, mamy danie na nast臋pny dzie艅.
Jak zawsze powtarzam w kuchni nie trzeba trzyma膰 si臋 kurczowo podanych przepis贸w. Poddajcie si臋 Waszej fantazji i wykorzystajcie to co macie w lod贸wce. Gdy nie mamy mi臋sa, dodajemy kie艂bas臋 (koniecznie ponad 90% mi臋sa nie oddzielanego mechanicznie!) albo ca艂kowicie pomijamy i robimy p臋czotto warzywne. Je艣li mamy troch臋 bia艂ego wina (np. z poprzedniego wieczoru) dodajemy. Je艣li nie mamy 艣wie偶ych warzyw dodajemy mro偶onki (zim膮 g艂贸wnie kr贸luj膮 u nas te drugie). Fantazja w kuchni wskazana! Poza tym ka偶dy ma inny smak. Dlatego doprawiajcie dania ulubionymi przyprawami. Kombinujcie i zmieniajcie dodatki bo dzi臋ki temu traficie w ko艅cu na swoje idealne danie.

Jak widzicie nie podaj臋 konkretnych ilo艣ci. Pr贸bujcie! Gdy stwierdzicie, 偶e za pierwszym razem dodali艣cie za ma艂o lub za du偶o kaszy nast臋pnym razem powinno uda膰 si臋 oszacowa膰 odpowiedni膮 ilo艣膰. Du偶e znaczenie ma te偶 ilo艣膰 porcji jak膮 chcemy uzyska膰. My zazwyczaj dodajemy ok 2 szklanki kaszy p臋czak na nasz膮 rodzin臋 2+1 i zawsze zostaje zapas.

Przepis na p臋czotto

Sk艂adniki:

  • Kasza P臋czak Kujawski – ok2szkl
  • Cebula -1szt
  • Dowolne warzywa (艣wie偶e lub mro偶one: np: broku艂, fasola szparagowa, marchewka, por, kukurydza, pieczarki,etc.)
  • Mi臋so lub kie艂basa (opcjonalnie)
  • Bia艂e wino (opcjonalnie) – ilo艣膰 w zale偶no艣ci od upodoba艅 馃槈
  • Wywar warzywny lub drobiowy z przyprawami (mo偶e by膰 np ros贸艂 z dnia poprzedniego)
  • Parmezan
  • Mas艂o
  • Olej
  • Kie艂ki (opcjonalnie)

 

Wykonanie:

Na patelni z rozgrzanym olejem podsma偶amy mi臋so lub kie艂bas臋 z cebul膮 a偶 uzyskamy rumiany kolor po czym zdejmujemy z patelni i przek艂adamy do miseczki. Na t膮 sam膮 patelni臋 wrzucamy kasz臋 p臋czak i chwil臋 podsma偶amy. Wlewamy wino lub ciep艂y wywar. Czekamy a偶 kasza wch艂onie p艂yn.

Od tej chwili podlewamy tylko ciep艂ym wywarem do momentu a偶 kasza nap臋cznieje w stopniu odpowiadaj膮cym naszym gustom (ok 15-20min)

Mi臋dzy podlewaniem kaszy, na osobnej patelni lub w garnku poddajemy obr贸bce termicznej warzywa (sma偶ymy lub dusimy kto jak woli)

Gdy kasza stanie si臋 odpowiednio mi臋kka, maj膮c j膮 nadal na patelni, dodajemy mi臋so z cebul膮 i warzywa.
Chwil臋 razem trzymamy na patelni. Mieszamy, dodajemy troch臋 mas艂a i posypujemy parmezanem.

Gotowe!


Danie drugiego dnia!

  1. Po wyj臋ciu p臋czotto z lod贸wki wk艂adamy do naczynia 偶aroodpornego.
  2. Wbijamy dwa jajka na wierzch i wk艂adamy do rozgrzanego piekarnika.
  3. Pieczemy w temp.180 st C do momentu 艣ci臋cia bia艂ka.

Smacznego!

6 komentarzy

  • Ania

    luty 24, 02 2017 03:58:53

    Prosty, ale fajny przepis! Jutro p臋czotto u mnie na obiad ????

    • Gosia Kacprowska

      luty 24, 02 2017 04:10:29

      Super Aniu!
      呕ycz臋 smacznego :*

  • Agnieszka Napi贸rkowska

    marzec 12, 03 2017 05:49:16

    P臋czak u mnie w kuchni jest nr 1, wi臋c napewno skorzystam z przepisu 馃槈

    • Gosia Kacprowska

      marzec 12, 03 2017 11:22:47

      Super! Smacznego 馃檪

  • Bookendorfina Izabela Pycio

    listopad 12, 11 2017 08:41:59

    Przepis jak najbardziej wykorzystam, przyda si臋 taka smakowita odmiana w naszej kuchni. 馃檪

  • Paulina

    listopad 12, 11 2017 10:53:17

    Super! Ostatniow poszukuj臋 pomys艂贸w na kasze i dzi臋ki tym przepisom mam ju偶 dwa dodatkowe 馃檪 Dzi臋kuj臋!

Zostaw komentarz