0 polubił...

Pęczotto – przepis na dwa obiady

Smaczne, proste, kolorowe danie idealne na obiad a nawet na dwa obiady 😉
Zazwyczaj robiąc pęczotto przesadzam z ilością. Wówczas dojadamy je wieczorem lub, po drobnych „przeróbkach”, mamy danie na następny dzień.
Jak zawsze powtarzam w kuchni nie trzeba trzymać się kurczowo podanych przepisów. Poddajcie się Waszej fantazji i wykorzystajcie to co macie w lodówce. Gdy nie mamy mięsa, dodajemy kiełbasę (koniecznie ponad 90% mięsa nie oddzielanego mechanicznie!) albo całkowicie pomijamy i robimy pęczotto warzywne. Jeśli mamy trochę białego wina (np. z poprzedniego wieczoru) dodajemy. Jeśli nie mamy świeżych warzyw dodajemy mrożonki (zimą głównie królują u nas te drugie). Fantazja w kuchni wskazana! Poza tym każdy ma inny smak. Dlatego doprawiajcie dania ulubionymi przyprawami. Kombinujcie i zmieniajcie dodatki bo dzięki temu traficie w końcu na swoje idealne danie.

Jak widzicie nie podaję konkretnych ilości. Próbujcie! Gdy stwierdzicie, że za pierwszym razem dodaliście za mało lub za dużo kaszy następnym razem powinno udać się oszacować odpowiednią ilość. Duże znaczenie ma też ilość porcji jaką chcemy uzyskać. My zazwyczaj dodajemy ok 2 szklanki kaszy pęczak na naszą rodzinę 2+1 i zawsze zostaje zapas.

Przepis na pęczotto

Składniki:

  • Kasza Pęczak Kujawski – ok2szkl
  • Cebula -1szt
  • Dowolne warzywa (świeże lub mrożone: np: brokuł, fasola szparagowa, marchewka, por, kukurydza, pieczarki,etc.)
  • Mięso lub kiełbasa (opcjonalnie)
  • Białe wino (opcjonalnie) – ilość w zależności od upodobań 😉
  • Wywar warzywny lub drobiowy z przyprawami (może być np rosół z dnia poprzedniego)
  • Parmezan
  • Masło
  • Olej
  • Kiełki (opcjonalnie)

 

Wykonanie:

Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy mięso lub kiełbasę z cebulą aż uzyskamy rumiany kolor po czym zdejmujemy z patelni i przekładamy do miseczki. Na tą samą patelnię wrzucamy kaszę pęczak i chwilę podsmażamy. Wlewamy wino lub ciepły wywar. Czekamy aż kasza wchłonie płyn.

Od tej chwili podlewamy tylko ciepłym wywarem do momentu aż kasza napęcznieje w stopniu odpowiadającym naszym gustom (ok 15-20min)

Między podlewaniem kaszy, na osobnej patelni lub w garnku poddajemy obróbce termicznej warzywa (smażymy lub dusimy kto jak woli)

Gdy kasza stanie się odpowiednio miękka, mając ją nadal na patelni, dodajemy mięso z cebulą i warzywa.
Chwilę razem trzymamy na patelni. Mieszamy, dodajemy trochę masła i posypujemy parmezanem.

Gotowe!


Danie drugiego dnia!

  1. Po wyjęciu pęczotto z lodówki wkładamy do naczynia żaroodpornego.
  2. Wbijamy dwa jajka na wierzch i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
  3. Pieczemy w temp.180 st C do momentu ścięcia białka.

Smacznego!

4 komentarze

  • Ania

    Luty 24, 02 2017 03:58:53

    Prosty, ale fajny przepis! Jutro pęczotto u mnie na obiad 😀

    • Gosia Kacprowska

      Luty 24, 02 2017 04:10:29

      Super Aniu!
      Życzę smacznego :*

  • Agnieszka Napiórkowska

    Marzec 12, 03 2017 05:49:16

    Pęczak u mnie w kuchni jest nr 1, więc napewno skorzystam z przepisu 😉

    • Gosia Kacprowska

      Marzec 12, 03 2017 11:22:47

      Super! Smacznego 🙂

Dodaj komentarz