Nuggetsy

Czasami gotowanie to czysta abstrakcja. Na przykład ostatnio miałam zamiar zrobić kotleciki mielone a wyszły nuggetsy. W spiżarce miałam kukurydzianą bułkę tartą dzięki której zamiast nudnych acz smacznych kotletów powstały nuggetsy. Przepis krótki i prosty a danie/przekąska bardzo smaczna 🙂

Składniki:

  • Mięso mielone*
  • Jajko
  • Sucha bułka
  • Kukurydziana bułka tarta
  • Sól i pieprz (ewentualnie inne ulubione przyprawy)

*Mięso, które wykorzystuję do nuggetsów to filet z indyka lub kurczaka.

Wykonanie:

  1. Suchą bułkę namaczam w wodzie (żeby zmiękła),
  2. Fileta mielę w maszynce,
  3. Podczas mielenia dodaję również wymoczoną i odsączoną bułkę,
  4. Zmielone mięso z bułką solę i pieprzę,
  5. Mięso formuję w małe kulki i obtaczam w kukurydzianej bułce tartej
  6. Nuggetsy piekę w nagrzanym piekarniku ok 15-25 min w temp. 180st z termoobiegiem (długość pieczenia jest zależna od wielkości nugettsów. Im mniejsze kulki tym krócej pieczemy 😉 )

 

Podpowiedź:

  • Podczas formowania kulek z mięsa dłonie zwilżam w chłodnej wodzie, wówczas mięso nie przykleja się do dłoni.
  • Jeśli nie masz bułki kukurydzianej spróbuj wykorzystać zmiażdżone np wałkiem lub rozdrobnione blenderem chrupki kukurydziane. Dobrą podstawą do panierki są również rozdrobnione płatki kukurydziane 

Mi najbardziej smakują Nuggetsy podawane wraz z sałatką.
Smacznym dodatkiem są również buraczki na ciepło.
Nuggetsy są tak smaczne, że jako dodatek wystarczy nawet sam ketchup lub np.sos czosnkowy albo słodko pikantny sos (ten ostatni zazwyczaj używamy przy sajgonkach)

Mam nadzieję, że te proste i pyszne domowe nuggetsy Wam zasmakują. U Nas zajada się nimi cała rodzinka. Lenka za każdym razem powtarza – „Mamusiu to jest pyszne” .

Smacznego!

12 komentarzy

  • Agnieszka Napiórkowska

    marzec 17, 03 2017 11:56:53

    Kolejny przepis do wypróbowania ???????? u mnie w domu uwielbiamy mięso z kurczaka, także przepis w sam raz dla nas ????????

    • Gosia Kacprowska

      maj 02, 05 2017 09:02:33

      Pozostaje mi życzyć smacznego.
      Robiłam je też z rybą i muszę przyznać, że bardzo mi smakowały!

  • Eva

    marzec 19, 03 2017 08:24:07

    Polecam.zrobione i smakowały bardzooo.dziękujemy za kolejny przepis

    • Gosia Kacprowska

      maj 02, 05 2017 09:03:07

      Bardzo, bardzo się cieszę 🙂
      Polecam się na przyszłość

  • milllka

    maj 01, 05 2017 05:46:23

    Mhmmm wspaniałe! robiliśmy dziś na obiad! wspaniałę. Dziecieki nie mogły się najeść

    • Gosia Kacprowska

      maj 02, 05 2017 09:03:44

      świetnie! Bardzo się cieszę 😉
      U Nas też zagościły na dobre

  • krystynabozenna

    październik 31, 10 2017 08:26:47

    bardzo ciekawy przepis , prosty i smaczny na pewno 😉
    A gdzie tutaj dodaje się link do strony ?

    • Gosia Kacprowska

      październik 31, 10 2017 10:57:37

      Proste, szybkie i smaczne uwielbiam te przymiotniki w mojej kuchni ????
      Ps.nie bardzo rozumiem o jaki link chodzi?

  • Kadia

    listopad 01, 11 2017 12:36:44

    O fajnie! Skąd bierzesz kukurydziana bułkę!?

    • Gosia Kacprowska

      listopad 01, 11 2017 10:16:52

      Kasiu, zazwyczaj kupuję gotową w sklepie ale kilka razy miałam otwarte chrupki, których córka nie chciała jeść więc je rozdrobniłam i w nich obtoczyłam Nuggetsy.
      Kilka razy za panierkę posłużyły mi płatki owsiane i kukurydziane (rozdrobnione w blenderze)

  • Bielecki.es

    listopad 03, 11 2017 07:48:56

    W prostocie siła. 😉

  • Beata Herbata

    styczeń 25, 01 2018 10:07:57

    Nie jem mięsa ale dziękuję za przepis bo mój synek i owszem, bardzo lubi domowe nuggetsy 🙂 a skoro lubi to trza samemu kombinować 🙂 Tym bardziej, że proste do zrobienia i podobno smaczne 🙂

Zostaw komentarz