Makaron Durum ze szpinakiem

Odkąd w naszym przydomowym warzywniku wyrósł szpinak dodajemy go do wielu dań m.in. do makaronu.
Przepis na takie danie jest bardzo prosty.

  1. Gotujemy makaron
  2. W tym samym czasie smażymy na patelni cebulę wędlinę i/lub kawałki mięsa – my najczęściej dodajemy kawałki piersi kurczaka
  3. Do tego dodajemy szpinak – pamiętaj,że po obróbce cieplnej jego liście bardzo się zmniejszą, więc nie martw się gdy początkowo zajmują one niemal całą patelnię  😉
  4. Pod koniec smażenia dodajemy ząbek czosnku (najlepiej gdy jest on przeciśnięty przez praskę ale może też być bardzo drobno pokrojony) Czosnku nie polecam dodawać wcześniej bo spalony daje gorzki posmak.
  5.  Na to wszystko polecam dodać kawałek masła i łyżkę serka mascarpone – powstanie pyszny sos.
  6.  Mieszamy wszystko z ugotowanym i ciepłym makaronem (makaron tylko odcedź nie hartuj go zimną wodą).

Voila – proste, prawda?  😆


Ostatnio urozmaiciliśmy nasze danie samodzielnie przygotowanym makaronem.

Do jego wykonania użyliśmy:

  • 4jaja
  • 400g mąki z pszenicy durum tzw semolina*
  • 200g mąki pszennej
  • ciepła woda – trochę

Mieszamy i wyrabiamy ciasto.
Dajemy mu „odpocząć” czyli odkładamy je na ok 15min.

Wałkujemy na bardzo cienkie placki i kroimy na paski odpowiedniej wielkości. Jeśli macie maszynkę do makaronu nie wahajcie się jej użyć  😉
My chyba zaopatrzymy się w taki sprzęt bo makaron wyszedł WYŚMIENITY!

Ps. do dania ze szpinakiem lubimy szerokie paski makaronu a do zupy cienkie, Wy też tak macie?

*SEMOLINA z pszenicy durum znana jest ze swoich pozytywnych właściwości.  Zawiera w sobie mnóstwo witam najwięcej z grupyB, cynk, luteinę, żelazo, kwas foliowy i ma niski indeks glikemiczny. Nasz organizm będzie Nam bardzo wdzięczny. Danie np makaron lub pizza przygotowane na bazie tej mąki da nam dłuższe uczucie sytości. Poza tym makaron będzie miał piękny złocisty kolor. Z pszenicy durum produkuje się także kuskus – który to będzie bohaterem następnego kulinarnego wpisu  😀


AKTUALIZACJA WPISU

aaaa kupiliśmy maszynkę do makaronu.
Tak Nam zasmakował makaron własnej roboty, że natknąwszy się w sklepie na maszynkę do jego wyrobu nie mogliśmy przejść obok niej obojętnie.
Od tej pory nie kupujemy makaronu 😉
Z resztą zobaczcie sami jakie to proste a jakie pyszne musicie mi uwierzyć na słowo  😉

mamnatooko (12)

mamnatooko (9) mamnatooko (11)

mamnatooko (13) mamnatooko (10)

 

4 komentarze

  • Asiaa

    maj 15, 05 2016 09:33:28

    Uwielbiam makaron ze szpinakiem. Własnego makaronu jeszcze nie robiłam. Czas najwyższy spróbować.

    • Gosia Kacprowska

      maj 16, 05 2016 03:17:38

      Asiu polecam! Jest przepyszny 🙂

  • Eva

    maj 16, 05 2016 06:23:49

    wygląda pysznie!

    • Gosia Kacprowska

      maj 16, 05 2016 03:28:34

      I takie właśnie jest 🙂
      Niebo w gębie !

Zostaw komentarz