Łosoś w cieście francuskim

Inspirację do tego dania zaczerpnęliśmy od znajomych. Po spróbowaniu od razu poczuliśmy, że to danie musi zagościć w naszym menu. Nie wiem jak dokładnie robili to danie znajomi. My robiliśmy to tak:

Uwaga! Przepis jest bardzo prosty, szybki i smaczny 🙂

Oczywiście można go nieco utrudnić wykonując samemu ciasto francuskie. My z braku czasu korzystamy z kupnego.

mamnatooko_losos_francuski6

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • łosoś
  • szpinak
  • cebula
  • czosnek
  • ser feta
  • mascarpone
  • sól i pieprz do smaku

mamnatooko_losos_francuski7

Wykonanie:

Fileta z łososia oddzielamy od skóry, kroimy na kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Do niej dodajemy umyty i przesuszony szpinak. Na koniec smażenia dodajemy wyciśnięty (lub pokrojony w drobną kostkę) czosnek. Uwaga! przypalony czosnek daje gorzki posmak – dlatego preferuję dodawanie go pod koniec smażenia.

W misce mieszamy oba sery (feta i mascarpone). Dodajemy do tego wystudzony szpinak.

Ciasto francuskie nakrajamy po bokach. Na środek wykładamy sery ze szpinakiem. Na to kładziemy kawałki (surowego) fileta z łososia. Całość przykrywamy naciętymi bokami. Wierzch ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Piec w temp. ok200stC przez ok 20min (do złocistego koloru) lub zgodnie z informacją podaną na opakowaniu ciasta francuskiego.

mamnatooko_losos_francuski_farsz mamnatooko_losos_francuski1 mamnatooko_losos_francuski3 mamnatooko_losos_francuski4

To wszystko! Proste?

Smacznego 😉

Łosoś w cieście francuskim
Łosoś w cieście francuskim
Łosoś w cieście francuskim
Łosoś w cieście francuskim

 

 

6 komentarzy

  • Dominika

    listopad 17, 11 2016 12:36:22

    To coś dla mnie, dziekuje za pomysł na obiad !!!:)

    • Gosia Kacprowska

      listopad 17, 11 2016 04:04:43

      Smacznego Kochana 🙂

  • Magdalena

    grudzień 10, 12 2016 05:59:14

    Dzisiaj zrobię go po raz drugi ☺
    Bardzo pyszne danie ☺

    • Gosia Kacprowska

      grudzień 11, 12 2016 09:20:04

      Nawet nie wiesz jak to cieszy 🙂
      Smacznego :*

  • Ewa

    grudzień 23, 12 2020 03:03:32

    Pomysł może niezły, tylko ile tych składników do farszu jak i samego łososia..????

  • Zyta

    sierpień 27, 08 2022 09:12:34

    Robię dzisiaj na obiad😀

Zostaw komentarz