Domowa wędlina – przepis

Moja babcia powiedziała „Co to za czasy, żeby zdrowo jeść trzeba pół dnia spędzić w markecie czytając etykiety lub splajtować na BIO produktach”…
Niestety jest w tym dużo racji – moja Babunia jest bardzo mądrą kobietą ale tu nie trzeba być Alfą i Omegą by dostrzec tę smutną rzeczywistość.
Owszem można trafić na pyszne, tanie i nieprzesiąknięte chemią produkty spożywcze ale trzeba się naszukać. My już mamy swoją listę takich produktów – dzięki temu zakupy są dużo szybsze i nie łapiemy się za głowę i portfel przy sklepowej kasie 😉 Chcecie poznać tę listę?

Oprócz listy zakupów mamy również kilka domowych sposobów na pyszne, zdrowe i tanie produkty.
Poznaliście już przepis na domowy makaron (klik) i ciasteczka (klik) sami robimy też domowe lody (przepis wkrótce). Tym razem podzielę się z Wami naszym przepisem na świetną przekąskę i wspaniały dodatek do chleba. Domowa wędlina jest prosta do przygotowania a my wiemy co jemy. Od ok pół roku przygotowujemy ją przy pomocy SZYNKOWARU. Wcześniej, nie mając jeszcze tego sprzętu robiliśmy pieczeń, która doskonale nadaje się do obiadu oraz jako dodatek do kanapek.


Przepis:

Do przygotowania zdrowej wędliny potrzebujemy dobrej jakości mięsa!

1. Mięso np.szynkę, lub pierś z indyka marynujemy całą noc.
Do marynaty używamy przypraw i ziół, które lubimy.

2. Następnego dnia przekładamy mięso do szynkowaru i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin.

3. Kolejny krok to gotowanie:
-wkładamy szynkowar z mięsem do garnka z zimną wodą do wysokości 3/4
-gotujemy w temperaturze 80-90st Celsjusza przez ok 2godziny lub gdy temperatura mięsa osiągnie 70st

4. Wyciągamy z garnka, studzimy w zimnej wodzie i znów wkładamy na kilka godzin do lodówki

Wędlina gotowa!


Dodatkowe info:

*Jeśli chodzi o dobór mięsa jest pełna dowolność. My czasami mieszamy kawałki indyka ze świeżo zmielonym mięsem (mamy maszynkę do mielenia – polecam – nie jest to drogi sprzęt a my mamy pewność co dokładnie jest zmielone!)

mamnatooko_kulinaria_domowa_wedlina (2)

*Mając mięso w kawałku jego środek możemy wypełnić suszonymi owocami

mamnatooko_kulinaria_domowa_wedlina (10)

*Przy zakupie szynkowaru zwróć uwagę czy dołączone są pomocne akcesoria m.in. folia na mięso i termometr

mamnatooko_kulinaria_domowa_wedlina (11) mamnatooko_kulinaria_domowa_wedlina (9)

*By wędlina mogła dłużej postać w lodówce mięso należy zapeklować. My nie peklujemy bo wędlina szybko u Nas znika. Poza tym peklowanie nie do końca jest zdrowe no ale lepsze to niż zakup wędliny z tablicą mendelejewa w markecie  😉


 

 

 

4 komentarze

  • Kamila

    lipiec 22, 07 2016 10:57:15

    Ojjj Gosiu ja widzę, że Wy jesteście porządnie zaopatrzeni w sprzęt .. no chyba, że to najukochańszej Babuni <3
    My też jesteśmy zwolennikami robienia sobie różnych pieczeni na kanapki .. te w sklepach są okropne !!!!!!!!!!!
    Ps. Wiesz co jesz … najważniejsze, że zdrowo.

    Pozdrawiamy

    • Gosia Kacprowska

      lipiec 22, 07 2016 11:21:39

      Kupiliśmy ???? nie jest to drogi sprzęt a na pewno warto. Jedyną ważną sprawą jest zakup dobrego mięsa. Wędlina robi się praktycznie sama. Lenusia też bardzo lubi???????? POLECAM

  • Kamila

    lipiec 23, 07 2016 04:15:11

    Jeśli chcecie mogę napisać Wam przepis na pieczeń rzymską … przepyszna 🙂 Bardzo mało pracy …

    • Gosia Kacprowska

      lipiec 25, 07 2016 04:13:18

      oczywiście:)
      Bardzo chętnie.

Zostaw komentarz