Domowa Nutella – krem orzechowo-czekoladowy

Nie daj sobie wmówić, że jakakolwiek „domowa nutella” smakuje tak samo jak ta oryginalna „Nutella”®! Nie!
Znam kilka przepisów na niby „nutellę” (np. z awokado oraz kilka podobnych do poniższego) ale żaden nie przypomina smaku tej oryginalnej. Niemniej lubię poznawać nowe smaki. Poza tym lubię uczucie, gdy sama coś przygotuję (niemal od a do z). Radość ma sięga zenitu gdy efekt przerasta oczekiwania.

Tak było m.in. z tym kremem orzechowo-czekoladowym. Gdy zaczynałam go robić nie miałam żadnego mleka w lodówce. Ale w spiżarce znalazłam wiórki kokosowe. Dlatego sama zrobiłam szybko mleko kokosowe (napój kokosowy).


Przy okazji podam Wam przepis na mleko kokosowe (napój kokosowy)

Mleko/napój kokosowy

Składniki:

? 1 szkl wiórków kokosowych (najlepiej bez dwutlenku siarki)

? 4 szkl wody (przegotowanej i gorącej – ale nie wrzątek)

Przygotuj również: blender, naczynie do blendowania, sitko, miskę, łyżkę

Wykonanie:

1⃣ Zalej wiórki 2szklankami gorącej wody i blenduj kilka minut.

2⃣ Przelej przez sitko, dociśnij dokładnie łyżką aby wycisnąć jak najwięcej mleka (napoju)

3⃣ Wyciśnięte wiórki, zalej ponownie 2szkl gorącej wody, zblenduj kilka min i znów przelej przez sitko.

? Mleko kokosowe gotowe!
Ps.Do jego przechowywania proponuję szklany słoik. Przechowuj w lodówce do 4 dni.


Domowa Nutella

Składniki:

▪ 100 ml mleka kokosowego (lub innego roślinnego a nawet krowiego)

▪ 2-3 łyżki kakao

▪ 1-2 łyżki miodu

▪ 1 łyżka oleju kokosowego

▪10 daktyli bez pestek (wyparzonych w gorącej wodzie Ok 10-15min)

▪ Garść prażonych orzechów laskowych (prażyłam w piekarniku ok 15min w temp 180st, żeby skórka zeszła – bo ta z kolei dodaje goryczki, a ja nie cierpię tego smaku)

Wszystko razem zblendowałam,  przełożyłam do słoiczka i włożyłam do lodówki.
? Domowa Nutella gotowa

Proste prawda?

Ps. Lubię słodkie ale jeśli dla Ciebie ten krem okazałby się za słodki to zrezygnuj z miodu i dodaj mniej daktyli 😉

Smacznego!

10 komentarzy

  • Barbara P.

    marzec 06, 03 2017 07:51:10

    Ja też jeszcze nie znalazłam zamiennika, który smakowałby jak Nutella. Szkoda, że jest taka niezdrowa. Niemniej przepis fajny. Kiedyś robiłam coś podobnego i formowałam jak czekoladki. Miały być batony Marsy 🙂 Oczywiście nie były, ale lubię smak daktyli z dodatkami, więc chętnie spróbuję domowej Nutelli 🙂

    • Gosia Kacprowska

      wrzesień 09, 09 2017 07:54:43

      Polecam Basiu! Zawsze to jakieś urozmaicenie.
      Co prawda wolę tę słodką Nutellę ale i ten zamiennik nie jest taki zły 😉

  • Nenulka

    marzec 07, 03 2017 01:12:11

    Uwielbiam takie smakołyki. Nie wiem czemu takie produkty smakują mi bardziej niż te mocno przetworzone. Ogólnie jestem zwolenniczką zdrowego jedzenia. Ale widzę, że tu są przepisy różnego pokroju. Z pewnością zostanę tu na dłużej bo znajdę zarówno coś dla siebie jak i dla rodziny – która niestety nie podziela mojej miłości do zdrowej żywności. Na pierwszy ogień zrobię łososia w cieście francuskim, który tu widziałam 🙂
    Dzięki – będę polecać Twojego bloga!

  • Natalka

    marzec 11, 03 2017 11:47:33

    Mhm coś idealnie dla mnie! Uwielbiam takie rarytasy ???? dobrze,że nie smakuje jak nutellą bo tej oryginalnej nie lubię. Wiem to dziwne! Ale ona jest dla mnie za słodka fuuuu

    • Gosia Kacprowska

      marzec 15, 03 2017 07:23:56

      W takim razie ta powinna podbić Twoje kubki smakowe 🙂
      Smacznego

    • Gosia Kacprowska

      wrzesień 09, 09 2017 07:52:43

      dla każdego coś dobrego 😉

  • Ania

    marzec 14, 03 2017 07:34:19

    Przestałam kupować nutellę od kiedy zaczęłam zwracać baczną uwagę na skład produktów, które kupuję, no ale czasem domownicy upominają się o ten smakołyk, dlatego z pewnością wykorzystam twój przepis:)

    • Gosia Kacprowska

      marzec 15, 03 2017 07:19:22

      Aniu jeśli lubicie kremy orzechowe, czekoladowe to ten powinien Wam zasmakować.
      Ja już życzę Wam smacznego i pozdrawiam ciepło.

  • Aga

    październik 12, 10 2017 06:49:21

    też taki kremik robię i bardzo go lubię 🙂

  • Miszka

    styczeń 23, 01 2020 08:13:42

    Mniam. Mniam. Już kiedyś robiłam ten krem i bardzo mi smakował 🙂 Dobrze, że przypomniałaś o tym wpisie bo zapomniałam, Ci wcześniej o tym napisać.
    W weekend zrobię porad kolejny 🙂

Zostaw komentarz