Dietetyczne kokosanki

Przepis na dietetyczne kokosanki otrzymałam od mojej przyjaciółki-dietetyczki. Zapraszam Was do odwiedzenia Jej strony na facebooku (klik)

Prostota i szybkość w wykonaniu tych ciastek, wręcz zmusiły mnie do dodania tu tego wpisu a w nim przepisu.
Ale Uwaga! Raz spróbujecie, nie przestaniecie się nimi zajadać.

mamnatooko_dietetyczne_kokosanki1

Dziecinnie prosty przepis na dietetyczne kokosanki

składniki:

  • 2białka
  • 50g stewi lub ksylitolu lub 2 łyżki miodu,
  • 200g wiórek kokosowych
  • 50g masła lub 1 solidna łyżka oleju kokosowego

mamnatooko_dietetyczne_kokosanki3

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy substancję słodzącą (stewia, ksylitol lub miód).
Osobno rozpuszczamy masło i później dodajemy do niego wiórki.
Do przestudzonego masła z wiórkami dodajemy ubite białka z „cukrem”.
Całość mieszamy i wykładamy na formę. Pieczemy 15 min w temp 180stopni.

Studzimy i zajadamy

mamnatooko_dietetyczne_kokosanki6

Dodatkowe plusy:

  • zdecydowanie lepiej zjeść ciasteczka własnej roboty niż kupne
  • w przygotowaniu mogą Nam pomóc najbliżsi np.dzieci lub mąż. Wspólne gotowanie (pieczenie) potrafi przynieść dużo frajdy. Jedzenie wspólnych wypieków może być jeszcze głębszą przyjemnością.
  • przepis, jak widzisz, składa się tylko z 4 składników. Brak mąki sprawia, że ta kokosowa rozkosz może zachwycić podniebienia alergików oraz osób będących na diecie (np.bezglutenowej)
  • jeśli lubisz rafaello, batony bounty, sklepowe kokosanki to koniecznie musisz spróbować. Jestem przekonana, że te dietetyczne kokosanki trafią w Twój gust.

mamnatooko_kokosanki-5

mamnatooko_kokosanki-4

mamnatooko_kokosanki-3

Życzę smacznego!

Przepis ma mniej dietetyczne ciasteczka kokosowo-migdałowe znajdziecie TU

Na zdjęciach gramy z Lenką w grę pamięciową od MemoWood (klik)
Gra na spostrzegawczość i koncentrację, którą bardzo lubimy 😉

23 komentarze

  • Barbara P.

    listopad 18, 11 2016 05:06:38

    Mam troszkę inny przepis, ale chętnie spróbuję Twojego, bo jest prostszy 🙂

    • Gosia Kacprowska

      listopad 25, 11 2016 08:14:04

      Basiu daj znać czy Ci smakowały 🙂

    • Barbara P.

      lipiec 21, 07 2017 02:17:01

      Smakowały! Robiłam je już kilka razy, bo mam słabość do kokosanek, i zawsze wychodziły idealne. Przepis godny polecenia. Dziękuję 🙂

      • Gosia Kacprowska

        lipiec 23, 07 2017 02:52:06

        Super Basiu! Bardzo się cieszę, że smakuję.
        I to ja Dziękuję 🙂

  • dorcia

    listopad 18, 11 2016 08:04:34

    Uwielbiam kokosowe przysmaki. Ciasteczka kokosowo-migdałowe z Twojego bloga Kochana już robilysmy nieraz i są wyśmienite. Te kokosanki również wypróbuję. Wyglądają bajecznie. P.S. Świetna ta zabawa w memo ????????☺

    • Gosia Kacprowska

      listopad 25, 11 2016 08:13:29

      Cieszę się bardzo, że tak smakują 🙂 Ciasteczka kokosowo-migdałowe są uwielbiane przez moich domowników.
      A ja uwielbiam kokosanki za smak i prostotę w wykonaniu 🙂

  • Magda – lifebymada

    listopad 24, 11 2016 11:32:40

    Zdecydowanie ciastka własnej roboty są lepsze niz te kupne. Buziaki :*

    • Gosia Kacprowska

      listopad 25, 11 2016 08:11:12

      Zdecydowanie 🙂 Muszę wypróbować Twoje lodowe przysmaki 🙂

  • Magda

    listopad 28, 11 2016 04:12:41

    Jesteśmy po drugiej porcji ☺️ Pyszne ????

    • Gosia Kacprowska

      listopad 28, 11 2016 04:28:00

      Super! Bardzo się cieszę, że smakują 🙂
      Prosty przepis, prawda?
      Smacznego :*

  • Moniks

    marzec 04, 03 2017 04:15:23

    Masło!? to nie jest dietetyczne!

    • Gosia Kacprowska

      marzec 04, 03 2017 04:18:50

      Jest wyraźnie napisane „lub olej kokosowy” ????

  • Margaretka

    wrzesień 07, 09 2017 11:36:42

    Super są te ciasteczka! Uwielbiam! Akurat ten przepis przypadł mi do gustu bo jest szybki! No i tak łatwy, że nawet największa kuchenna fajtłapa potrafi je wykonać????

    • Gosia Kacprowska

      wrzesień 09, 09 2017 07:42:27

      Hihi nawet nie wiesz jak ucieszył mnie Twój komentarz.

  • Ala

    marzec 22, 03 2020 07:14:42

    Właśnie robiłam kokosanki. Wiórki miałam po robionym mleku kokosowym,więc chciałam wykorzystać, tylko takie wiórki co jednak wilgotniejsze od sklepowych więc tu ciężko powiedzieć ile dać,by było dobrze, no i to samo się dotyczy masła… czy w takim wypadku masła mniej czy więcej, no i na końcu czas pieczenia też się wydłuża, bo wilgotniejsze. W sumie bardzo smaczne ale zadranawiałam się czy nie powinnam dodać więcej wiórek/masła…? Piekłam aż 25 min, 20 w 180 st C + 5 min przy wyłączonym piekarniku.

    • Gosia Kacprowska

      marzec 22, 03 2020 07:19:52

      Super. Uwielbiam takie próby. Też spróbuję takie zrobić z wiórek po przygotowaniu mleka/napoju kokosowego 🙂
      Dodałabym chyba mniej masła. A Ty dodałaś mniej czy więcej masła?

      Te ciasteczka wychodzą bardzo kruche.
      A z tymi wilgotnymi wiórkami jak wyszły w kostyntencji?

  • N

    kwiecień 05, 04 2020 04:44:26

    Z wiórek z paczki oraz z olejem kokosowym wychodzą zbyt suche i się rozwalają.

    • Gosia Kacprowska

      kwiecień 05, 04 2020 05:09:05

      One są kruche. Może z masłem lepiej będą się „trzymały”

  • Emilia

    styczeń 08, 01 2021 03:36:24

    Mi niestety po pieczeniu w 15 min się rozpadały. Wyszły chyba za suche, a dałam 2 białka 200g wiórek i 2 łyżki miodu i masło. Ehh

    • Gosia Kacprowska

      styczeń 08, 01 2021 03:40:15

      One ogólnie wychodzą kruche.
      Gdyby wyszły mi takie ultra kruche, ze aż rozpadające się, to wykorzystałaby je np jako domową àla granolę 😉
      Już czuję smak jogurtu z owocami i taką smaczną posypką 😋

  • Ola

    kwiecień 23, 04 2021 06:45:44

    Niestety chyba coś z proporcjami w przepisie jest nie tak. Dałam aż 4 białka i też nie pomogło. Suche i rozwalające się nie da się nawet ulepić kulki.

    • Gosia Kacprowska

      kwiecień 24, 04 2021 09:26:32

      Nie mam pojęcia od czego to zależy. Robiłam kilkukrotnie. Rzeczywiście są kruche, ale jednak wychodzą. Postaram się pokombinować z przepisem aby zawsze wszystkim wychodziły

Zostaw komentarz