Ciasteczka owsiane kokosowo-migdałowe

Kochani nareszcie mogę podzielić się z Wami przepisem na przepyszne i proste ciasteczka.
Próbowałam wielu sposobów i dodatków (m.in.żurawinę i dynię) jednak to ciasteczka kokosowo-migdałowe zachwyciły podniebienia całej mojej rodzinki.

SKŁADNIKI na ok 20szt:

•1 szkl.mąki

•1 łyżeczka proszku do pieczenia

•0,5 szkl płatków owsianych

•szczypta soli

•120g masła *

•3 łyżki miodu (wersja słodsza: 2łyżki miodu i 1/3szkl cukru + pół łyżeczki cukru waniliowego)

•1 jajko *

•1szkl wiórek kokosowych (Może być 1,5szkl – wg uznania – ja wolę gdy jest więcej)

•0,5 szkl płatków migdałowych

*Najlepiej aby masło i jajko były w temp.pokojowej – będzie dużo łatwiej wymieszać. Jeśli jednak nagle zachcesz zrobić ciasteczka możesz np. roztopić masło.

Do odmierzenia składników używam szklanki 240ml

Składniki podzieliłam na 3 części by jak najbardziej uprościć ten przepis.

WYKONANIE:

1. Łączymy w misce suche składniki: mąka,proszek do pieczenia, płatki owsiane, sól

2. W drugiej misce mieszamy mikserem masło z miodem (i ewentualnie z cukrem), dodajemy jajko dalej mieszając. Następnie łączymy to z suchymi składnikami – mieszamy dokładnie mikserem – masa będzie dosyć kleista.

3. Wsypujemy wiórki i płatki migdałów dalej mieszamy by wszystko dokładnie połączyć – masa gotowa.

4. na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciasteczka

5. pieczemy przez ok 20-22min w temp.150-160st

6. ostudzić  😉

SMACZNEGO!

Dodatkowo:

•ciasteczka można polać polewą czekoladową

•ewentualnie zamiast wiórek i migdałów można użyć innych dodatków np.: orzechów, żurawiny, dyni, kawałków czekolady.

P.S. O tym ostatnim -czekoladowym- połączniu pisała mi jedna z czytelniczek, którą serdecznie pozdrawiam. Podobno wyszły pyszne!
Także nie bójcie się eksperymentować!

2.P.S. Moja koleżanka jeszcze inaczej zmodyfikowała ten przepis dodając daktyle, orzechy i żurawinę namaczaną w herbacie. 


Może spodobać się Tobie ten wpis:
https://mamnatooko.pl/ciekawostki/ekspres-do-kawy-4swiss-roma-a10-moja-opinia-po-dwoch-latach-uzytkowania/

16 komentarzy

  • Barbara P.

    maj 24, 05 2016 03:13:09

    Ta mała rączka skradająca się po ciastko udowadnia, że muszą być przepyszne 🙂

    • Gosia Kacprowska

      maj 24, 05 2016 04:35:58

      O tak Ona doskonale wie co dobre 🙂
      Ps.a ja nie mam wyrzutów sumienia gdy córcia wcina te pyszne ciasteczka domowej roboty. Do tego bez cukru 😉

  • Kasia

    maj 24, 05 2016 05:15:43

    Świetne. Bez cukru. Lecę po wiórki i migdały – będą ciasteczka

  • Asiaa

    maj 24, 05 2016 05:16:30

    Rewelka. W weekend zaskoczę gości:)

    • Gosia Kacprowska

      maj 25, 05 2016 10:18:21

      Smacznego 🙂

  • Justyna K

    maj 24, 05 2016 05:49:54

    Ooo tak te malusie rączki to pierwsi krytycy kulinarni ????❤️????❤️????

    • Gosia Kacprowska

      maj 25, 05 2016 10:17:55

      Taaak, Lenka to najwspanialszy krytyk kulinarny 🙂

  • Eva

    maj 24, 05 2016 06:00:54

    Hmm muszą być pyszne no i bez całej tablicy mendelejewa!

    • Gosia Kacprowska

      maj 25, 05 2016 10:16:38

      Tak, są zdrowsze od większości dostępnych w sklepie.
      Prosty przepis.

  • Aga_i_Mela

    maj 27, 05 2016 10:40:37

    Mmm… można prosić na wynos? :p

  • KatY

    listopad 03, 11 2016 09:16:36

    Muszę wypróbować. Wyglądają bardzo smacznie ????

  • Ania

    październik 24, 10 2018 09:17:36

    Pyszne, zdrowe a ile przyjemności ze wspólnego pieczenia! ??W weekend będę się delektować?

  • Malwina

    kwiecień 19, 04 2020 10:50:50

    Gosia testujemy, zobaczymy ☺️ ale wyglądają i pachną cudownie!

    • Gosia Kacprowska

      kwiecień 19, 04 2020 10:52:31

      Super! Smacznego testowania ?
      Może polubicie je tak jak my ?
      My zdecydowanie je uwielbiamy ❤️

Zostaw komentarz