Biszkopt z bitą smietaną
Podzielę się z Wami przepisem na ciasto, które zawsze wychodzi i wszystkim smakuje 😉 To przepis na Biszkopt z bitą śmietaną oraz owocami (najlepiej sezonowymi) plus najróżniejszymi dekoracjami dostępnymi w sklepach.
BISZKOPT (można upiec dzień wcześniej)
składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szkl.cukru
- 3/4 szkl.mąki pszennej
- 1/4 szkl.mąki ziemniaczanej
wykonanie:
Ubić białka,
do ubitych białek dodawać powoli cukier,
następnie po jednym żółtku.
Na koniec dodać mąkę (można przesiać ale niekoniecznie) i wymieszać całość na najmniejszych obrotach miksera. (Zamiast miksera do połączenia mąki z resztą cista można użyć trzepaczki ręcznej lub łyżki.)
Gotową masę przelać do blaszki (okrągłej lub prostokątnej) wyłożonej papierem do pieczenia
Piec w piekarniku ok 40min w 160-170st
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zrzucić z wysokości około 30-40cm, po czym można ponownie włożyć do wyłączonego ale jeszcze ciepłego piekarnika.
BITA ŚMIETANA (zawsze robię ją na kilka godzin przed podaniem ciasta)
- Śmietanka 30% lub 36% – 500ml (włożyć do zamrażarki na ok 10-15min przed miksowaniem)
- Mascarpone – 1-2 łyżki
- Cukier puder – Dosładzać do smaku (osobiście dodaję ok 2 płaskie łyżeczki)
Schłodzoną śmietankę mieszam mikserem w wysokiej misce. Do ubitej śmietanki dodaję mascarpone i znów mieszam chwilkę mikserem. Na koniec dodaję troszkę cukru pudru.
Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. Środek wypełnić bitą śmietaną – pół miski bitej śmietany przeznaczam na środek a resztę na wierzch.
Dekoracja wg uznania.
Moje wariacje wyglądają tak:
13 komentarzy
m
listopad 11, 11 2015 12:07:26Polecam..cudo
dorcia
listopad 11, 11 2015 08:30:18mmm, ale nabrałam apetytu na to cudeńko 🙂
Gabi
listopad 13, 11 2015 10:12:13Cudenka;) biszkopt robie identycznie i nie moze nie wyjsc 🙂 super blog Gosiaczku :*
Gosia Kacprowska
listopad 13, 11 2015 10:46:14Dziękuję Kochana :* Bardzo mi miło 🙂 Prawda! ta „słodka rozkosz” nie może nie wyjść 😉
Eli
listopad 18, 11 2015 10:41:07Pyyyychotka!!! Szybko I latwo ☺️ I super smakuje!
angela
listopad 18, 11 2015 12:09:38Juz, wiem co dzis poprawi mi humor ciasto wedlug Twojego przepisu:)mialam okazje sprobowac i potweierdzam „niebo w gebie”?
Gosia Kacprowska
grudzień 02, 12 2015 11:52:52Baaardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam i życzę dobrego humoru 🙂
dorcia
luty 11, 02 2016 01:23:15Muszę się pochwalić 🙂 Ostatnio robiłam torcika ( na ur. mojego Mężusia) wg Twojego przepisu. Wyszedł wyśmienicie. Po prostu niebo w gębie:) – nic dodać nic ująć. POLECAM
Gosia Kacprowska
luty 12, 02 2016 11:39:36Suuper, suuuuper, Taaak się cieszę 🙂 Wszystkiego naaaajlepszego dla Męża:)
Muz
marzec 03, 03 2017 06:50:30No ale czemu taki płaski? Pewnie dobry, ale do torta to mu chyba jeszcze kawałek….
Gosia Kacprowska
marzec 03, 03 2017 01:26:10On chyba taki wyszedł b miałam ogromną blaszkę (za dużą) w tortownicy wygląda zupełnie inaczej.
Dziękuję Ci za ten komentarz- dodam bardziej aktualne zdjęcia.
Asia
grudzień 21, 12 2017 08:11:13Mniam 🙂 Wygląda smakowicie!!!
Kaśka
czerwiec 07, 06 2019 11:39:28Dziś robiłam! FANTASTYCZNY! prosty w wykonaniu i tak bardzo wszystkim smakował ?❤️
Właśnie wysyłam link do wpisu do rozdzieli i znajomych ? Dzięki