0 polubił...

Biszkopt z bitą smietaną

Podzielę się z Wami przepisem na ciasto, które zawsze wychodzi i wszystkim smakuje 😉  To przepis na Biszkopt z bitą śmietaną oraz owocami (najlepiej sezonowymi) plus najróżniejszymi dekoracjami dostępnymi w sklepach.

BISZKOPT (można upiec dzień wcześniej)

składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szkl.cukru
  • 3/4 szkl.mąki pszennej
  • 1/4 szkl.mąki ziemniaczanej

wykonanie:

Ubić białka,

do ubitych białek dodawać powoli cukier,

następnie po jednym żółtku.

Na koniec dodać mąkę (można przesiać ale niekoniecznie) i wymieszać całość na najmniejszych obrotach miksera. (Zamiast miksera do połączenia mąki z resztą cista można użyć trzepaczki ręcznej lub łyżki.)

Gotową masę przelać do blaszki (okrągłej lub prostokątnej) wyłożonej papierem do pieczenia

Piec w piekarniku ok 40min w 160-170st

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zrzucić z wysokości około 30-40cm, po czym można ponownie włożyć do wyłączonego ale jeszcze ciepłego piekarnika.

BITA ŚMIETANA  (zawsze robię ją na kilka godzin przed podaniem ciasta)

  • Śmietanka 30% lub 36% – 500ml   (włożyć do zamrażarki na ok 10-15min przed miksowaniem)
  • Mascarpone – 1-2 łyżki
  • Cukier puder – Dosładzać do smaku (osobiście dodaję ok 2 płaskie łyżeczki)

Schłodzoną śmietankę mieszam mikserem w wysokiej misce. Do ubitej śmietanki dodaję mascarpone i znów mieszam chwilkę mikserem. Na koniec dodaję troszkę cukru pudru.


 

Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. Środek wypełnić bitą śmietaną – pół miski bitej śmietany przeznaczam na środek a resztę na wierzch.

biszkopt biszkopt2 biszkopt 3

Dekoracja wg uznania.

Moje wariacje wyglądają tak:biszkopt 5

biszkopt 8  biszkopt 4

11374452_1493718700921699_1446253919_n(1)   biszkopt 6

11 komentarzy

  • m

    Listopad 11, 11 2015 12:07:26

    Polecam..cudo

  • dorcia

    Listopad 11, 11 2015 08:30:18

    mmm, ale nabrałam apetytu na to cudeńko 🙂

  • Gabi

    Listopad 13, 11 2015 10:12:13

    Cudenka;) biszkopt robie identycznie i nie moze nie wyjsc 🙂 super blog Gosiaczku :*

    • Gosia Kacprowska

      Listopad 13, 11 2015 10:46:14

      Dziękuję Kochana :* Bardzo mi miło 🙂 Prawda! ta „słodka rozkosz” nie może nie wyjść 😉

  • Eli

    Listopad 18, 11 2015 10:41:07

    Pyyyychotka!!! Szybko I latwo ☺️ I super smakuje!

  • angela

    Listopad 18, 11 2015 12:09:38

    Juz, wiem co dzis poprawi mi humor ciasto wedlug Twojego przepisu:)mialam okazje sprobowac i potweierdzam „niebo w gebie”?

    • Gosia Kacprowska

      Grudzień 02, 12 2015 11:52:52

      Baaardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam i życzę dobrego humoru 🙂

  • dorcia

    Luty 11, 02 2016 01:23:15

    Muszę się pochwalić 🙂 Ostatnio robiłam torcika ( na ur. mojego Mężusia) wg Twojego przepisu. Wyszedł wyśmienicie. Po prostu niebo w gębie:) – nic dodać nic ująć. POLECAM

    • Gosia Kacprowska

      Luty 12, 02 2016 11:39:36

      Suuper, suuuuper, Taaak się cieszę 🙂 Wszystkiego naaaajlepszego dla Męża:)

  • Muz

    Marzec 03, 03 2017 06:50:30

    No ale czemu taki płaski? Pewnie dobry, ale do torta to mu chyba jeszcze kawałek….

    • Gosia Kacprowska

      Marzec 03, 03 2017 01:26:10

      On chyba taki wyszedł b miałam ogromną blaszkę (za dużą) w tortownicy wygląda zupełnie inaczej.
      Dziękuję Ci za ten komentarz- dodam bardziej aktualne zdjęcia.

Dodaj komentarz